1 av 2
Katarina Gustafsson, larmansvarig inom omsorgen, är övertygad om att i Värnamo kommer man att hinna anpassa sig till ny teknik för att få fortsatt säkra larm. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
2 av 2
Trygghetslarm. Arkivfoto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.

Gammal teknik ger osäkra larm

1:41 min

Omodern teknik och bristande säkerhetsrutiner har satt människors liv på spel, visar Uppdrag Gransknings undersökning av landets kommuner.

Även i vårt län kan ingen kommun visa att de har säkra rutiner, enligt tv-programmet. Men Katarina Gustafsson, larmansvarig inom omsorgen på Värnamo kommun håller inte med:

Vi har en personalgrupp som är väldigt besjälad av trygghetslarm och kollar upp att det fungerar.

Har du exempel på när det inte har fungerat?

Vi har varit ute för stormen Gudrun där alla trygghetslarm slogs ut eftersom allmänna telefonin slogs ut. Under ett dygn kollade vi upp alla som har trygghetslarm. Vi gjorde insatser från vad de behövde.

I Sverige är det ca 200 000 människor som är beroende av att kunna larma på hjälp via sitt trygghetslarm. Kunna trycka på den röda knappen på armbandet och få hjälp. Många äldre och sjuka hamnar i osäkra situationer när deras larm slutar att fungera på grund av gammal eller dålig teknik.

Det pågår ett teknikskifte i Sverige, konstaterar tv-programmet Uppdrag Granskning. Trygghetslarm som använder det analoga telefonnätet fasas ut och ersätts med digital teknik. Bara i Värnamo tänker kommunen satsa 4 miljoner i år på ett teknikskifte för sina nästan 800 användare. Göra larmen säkrare och modernare.

Nu när den här tekniken kommer, så måste vi också anpassa oss, säger larmansvarig Katarina Gustafsson.

Idag är färre än 10% av Värnamos larm anpassade till ny teknik. Men nästa år måste de vara uppdaterade. Hinner ni?

Ja, det gör vi.

Har någon kommit till skada för att larmet inte fungerat?

Vi har tillfällen där man har larmat och inte har fått någon hjälp. Men jag kommer faktiskt inte ihåg något tillfälle där någon kommit till skada, säger Katarina Gustafsson, larmansvarig inom omsorgen i Värnamo.

Om hur det ser ut med säkerheten kring trygghetslarmen kan du se i Uppdrag Granskning på SVT ikväll kl.20.

Reporter Karin Malmsten 
karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista