1 av 2
Martin Lindqvist använder häst och vagn för att forsla timret ur Apladalen. I förgrunden projektledare Anders Pollack. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
2 av 2
Var femte träd i Apladalen i Värnamo ska tas ner. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.

Nu fälls vart femte träd i Apladalen

5:22 min

Nu gallras många träd bort i Värnamobornas lunga, Apladalen. Och det är häst och vagn som används när timret forslas ut, för att hembygdsparken så skadas så lite som möjligt.

Om du promenerar genom den anrika gamla parken Apladalen i Värnamo så behöver du inte bli bedrövad eller förvånad om du ser träd ligga lite varstans. Idag började nämligen kommunen gallra i den 25 hektar stora parken och nästan en femtedel av alla träd ska bort.

Det är inte bråttom och får ta lite tid, säger Anders Pollack som är projektledare för gallringen.

Det gäller att sköta avverkningen skonsamt i det som är värnamobornas centrala park. Därför används häst och vagn när virket forslas ut för att inte skada marken.

Tanken är både att träd som kan vara farliga ska försvinna och att parken ska bli mer tillgänglig om man vill promenera eller besöka lekplatsen och titta på de gamla hembygdsstugorna.

Det är bara fördelar med att använda häst och vagn, säger Martin Lindqvist, som med sin häst är den som drar ut träden ur parken.

 Detta var ett tips från vårt Publiknätverk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista