Bengt Hultberg, ordförande för Jönköpings läns läkarförening. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Jönköping

Läkare varnar för journaler på nätet

1:57 min

Efter sommaren ska du kunna ta del av din sjukjournal på nätet, men läkarföreningen befarar att det här ska skapa onödig oro för patienterna.

Efter sommaren ska du kunna ta del av din sjukjournal på nätet. Det är planen just nu enligt landstinget. Men nu befarar läkarföreningen att det här ska skapa onödig oro för patienterna, hota patientsäkerheten men också öka administrationen.

– Patientsäkerheten hotas ju, man kan ju få akuta krissituationer om man läser i sin journal och får information som man inte hunnit få, säger Bengt Hultberg, ordförande för Jönköpings läns läkarförening

Tanken med att lägga ut journalerna på nätet där patienten kan logga in och titta själv är att öka patientmakten men också engagemanget för den egna vården och att felaktigheter kan rättas till, det här införs nu över hela Sverige och i Uppsala var man tidigt ute. Men därifrån rapporteras om flera fall där patienter fått tunga sjukdomsbesked framför sin dator och ibland också misstolkat journalen med onödig psykisk press som följd.

Läkarföreningen är nu orolig för att samma saker ska ske i Jönköping när journalerna läggs ut efter sommaren.

– En ung person hade lågt blodvärde, så kallad anemi och googlade på detta och blev rädd att hon istället fått leukemi och blev oerhört rädd för detta och sökte akut hjälp, säger Bengt Hultberg.

Läkarföreningen kräver nu att journaler som ännu inte är signerade inte ska läggas ut på nätet, att det ska finnas tid för läkaren att faktiskt prata med patienten innan journalen blir tillgänglig. Det handlar inte sällan om provsvar som måste tolkas och förklaras av en läkare.

Frågan är också hur man gör med journaler till barn och inom psykiatrin.

Det finns också läkare som tycker att patienterna inte har i journalerna att göra överhuvudtaget och att det är ett redskap för vårdpersonal och inget annat

Läkarföreningen säger inte nej till nätjournalerna men menar nu att landstinget måste ha en dialog om dom här frågorna för att det inte misstagen i Uppsala ska upprepa sig

Jörgen Tolstrup, chefläkare på Höglandet, leder arbetet med journaler på nätet, exakt hur det ska gå till är inte klart men han tycker inte riktigt att läkarföreningens oro är befogad.

– Det här kommer inte bli helt okomplicerat, men i de allra flesta sätten så kommer det att hjälpa människor så att de hänga med i sin sjukdom på ett helt annat sätt, säger Jörgen Tolstrup, chefläkare på Höglandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista