1 av 4
Åke Qvarnström, verksamhetschef på NTF Jönköpings län. Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio
2 av 4
Förbudsskylten har hängt uppe sedan i somras
3 av 4
Skylten visar att man måste svänga vänster vid biblioteket.
4 av 4
Christer Sandberg, polisinspektör. Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio.
Jönköping

Bilister trotsar förbud

1:56 min

Det finns en plats i centrala Jönköping där det begås ett brott varannan minut. 

Det är vid stadsbiblioteket där många bilförare bryter mot trafikreglerna trots att det gått över ett halvår sedan reglerna ändrades.  

– Det är ju helt otroligt att man inte kan sina vägtrafikmärken, trafikanterna är fullständigt nonchalanta, säger Åke Qvarnström.

Skyltarna vid Stadsbiblioteket i centrala Jönköping har suttit uppe sedan i somras, och de sattes upp för att främja busstrafiken och få en minskad miljöpåverkan, men trots att de funnits där ett tag och att polisen varit på plats för att informera extra så verkar folk strunta i reglerna.

Förra året rapporterade polisen att ungefär sex bilförare i månaden kört mot liknande förbud i Jönköpings län. Under 20 minuter när jag var på plats vid stadsbiblioteket i Jönköping hann åtta bilar köra mot förbudet , alltså fler än polisen rapporterat in för hela länet på en månad förra året.

Men nu är det hög tid för alla bilförare att se upp, polisen har nämligen börjat ta fast de som bryter mot trafikreglerna vid stadsbiblioteket. Christer Sandberg är polisinspektör i Jönköping och är en av de poliser som kommer finnas runt stadbiblioteket framöver.

– Nu efter nyår så börjar vi rapportera, för nu har vi givit människor chans att lära sig. Så nu kommer vi stå här mer frekvent säger Christer Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista