Demonstration mot kritiserad konsult

1:37 min

Runt 50 personer fanns tidigare i dag utanför ett hotell i Jönköping. Med megafon och plakat protesterar de mot den utbildningsdag som kommunen höll inne på hotellet.

I dag föreläser Jonas Reinholdsson från företaget KommunLex i Jönköping. Det har fått handikapporganisationen HSO att reagera så starkt att de hållit en demonstration.

Företaget KommunLex hamnade i medieljuset för en tid sedan då TV4-programmet Kalla fakta skildrade hur vd:n där, Jonas Reinholdsson, uttryckte sig nedsättande om funktionshindrade personer. Han försökte också hjälpa kommuner att skära ner i kostnaderna för funktionshindrade genom att begränsa insatser enligt Lagen om särskilt stöd och service för funktionshindrade, LSS.

Jönköpings kommun hade då redan utbildningsdagen i dag inbokad med Jonas Reinholdsson och förklarade i P4 Jönköping i förrgår att man diskuterat saken men kommit fram till att man skulle genomföra den.

Astrid Jonzon är ordförande för Synskadades Riksförbund i Södra Vätterbygden som var med och tog initiativ till demonstrationen.
– Jag tycket inte tjänstemännen behöver lära sig någonting av människor som har en negativ syn på funktionshindrade.

Barbro Thunberg är chef för myndighetsenhetens funktionshinderdel i Jönköpings kommun. Utbildningsdagen i dag var bland annat för socialsekreterare om hur man tillämpar LSS. Hon kom efter en stund ut och pratade med demonstranterna.
– Vi vill bli så bra som vi kan för att den enskilde ska få den insats han eller hon har rätt till och behov av.