Provborrning vid Norra kärr utanför Gränna. Arkivbild: Tasman Metals.
Gränna/Stockholm

Regeringen säger ja till gruva i Gränna

1:55 min

Efter flera överklaganden har regeringen slagit fast tillståndet för en helt ny gruva utanför Gränna. Men läget några kilometer från Vättern är kontroversiellt.

Regeringen, med näringsminister Annie Lööf (C) i spetsen, ger alltså klartecken till att företaget Tasman Metals får bearbetningskoncession, alltså tillstånd till att bedriva gruvdrift. Men i praktiken krävs också ett tillstånd från Mark- och miljödomstolen. Det kan ta ytterligare några år.

Tidigare har myndigheten Bergsstaten också sagt ja, men det beslutet överklagades av aktionsgruppen Rädda Vättern, som alltså inte fick gehör.

Enligt regeringen så strider inte en bearbetningskoncession mot bestämmelserna i minerallagen. Regeringen skriver också i sitt beslut att gruvan inte utgör något hot mot Vättern och att fyndigheten ger Sverige potential att bidra till världsutvecklingen av miljövänlig teknik.

Miljöpartiet i Jönköping går tvärsemot regeringen och i en omröstning för en tid sedan röstade 75 procent "nej" och 25 procent sa att det ville skaffa mer kunskap innan de tog ställning om gruvdriften. Alternativet att rösta "ja" fanns inte ens.

Och läget några kilometer från Vättern är kontroversiellt. Kommunalrådet Ann-Mari Nilsson (C) i Jönköping hör till de som är oroade över beslutet. Det berättade hon vid en presskonferens som Centerpartiet i Jönköping höll i dag på förmiddagen.
– Vi förstår att vi behöver viktiga mineraler i vårt land, men man måste noga titta på var man gör det.

Men kommunen har inte så mycket att säga till om, enligt Ann-Mari Nilsson, utan är en av en rad remissinstanser till länsstyrelsen.
– Men för oss är det ändå viktigt att säga att det är vårt ställningstagande.

Tycker du att regeringens beslut är rätt?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista