Lisa Melin. Foto: Jessica Sonelius
P4 Förmiddag

Hetaste vinet kommer från Portugal

17 min

Det har varit Spanien länge. Men nu är det Portugal som gäller. Det berättade sommelier Lisa Melin när hon gästade Kajsa & Håkan i dag på förmiddagen.

Lisa Melin är sommelier på restaurang Småländska kolonin i Jönköping och när hon pratade vin i P4 Jönköping i dag handlar det mest om portugisiskt vin. 
– Man lyfter fram det på tv och i tidningar, så jag tror man snappar upp ett och annat, så medelålders par har koll i dag, absolut.

Hon berättade också att svenskarna blir mer och mer kunniga om viner, bland annat för att många reser mycket. Så den som jobbar med vin och kunder måste verkligen kunna sin sak.
– Sedan bor det en tävlingsmänniska i sig, så att när jag inte jobbar så sitter jag och läser väldigt mycket, så fort jag stöter på en druva jag inte känner till sedan tidigare till exempel så måste jag läsa på.

Något som är i trend just nu är Portugal och Lisa Melin tror det kommer bli ännu större under 2014.
– Det som kännetecknar ett bra vitt vin från Portugal är att det är fin syra, hög syra, så att det nästan blir lite spritsigt.

Lisa Melins speciella vintips:

Cigarra 2565, 2012, för 67 kronor
Lagarada 3036, 2011, för 91 kronor
Ramos 6139, 2012, för 71 kronor

Och ett par alkoholfria:

Periquita Red, 1910
Periquira Rosé, 1931

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista