1 av 4
Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
2 av 4
Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
3 av 4
Jonny Ödeen är Trafikverkets distriktschef för Visingsötrafiken. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
4 av 4
Det finns 264 sittplatser på färjan. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
Gränna

Här döps Vätterns nya drottning

Ann-Mari Nilsson döper Braheborg i Gränna hamn
0:52 min

I eftermiddag är det högtidlig stämning i Gränna hamn. Det hålls nämligen dop för nya vägfärjan Braheborg.

Hon blir det största fartyg som någonsin trafikerat Vättern, 60 meter långa färjan Braheborg med plats för 34 bilar och nära 400 passagerare.

Trafiken på Visingsöleden drivs av Trafikverkets färjerederi på uppdrag av Jönköpings kommun och i dag bjöd de in allmänheten till dop och festligheter; i hamnen och ombord.

– Då mina damer och herrar vill jag säga så här "Må din färd över Vätterns vatten vara lyckosam och trygg, må du föra oss fram över vågorna under många kommande år och ditt namn ska vara Braheborg, sa Ann-Mari Nilsson (C), kommunalråd i ett doptal som följdes av publikens jubel.

Kjell Ahlkvist som var på plats i Gränna hamn under eftermiddagen beskrev det hela som "kallt, men det är väldigt mycket folk här". En av alla personer på plats var Jonny Ödeen som är Trafikverkets distriktschef för Visingsöleden.
– Den nya färjan är byggt av ett finskt varv men det mesta ståljobbet är gjort i Riga och sedan har det fraktats hit i olika sektioner som vägt i snitt 15 ton - och den största enheten fick man ta på lastbil och bland annat gräva under broar och lyfta över broar och det har varit en väldig logistisk kullerbytta som man har tvingats till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".