1 av 3
Klas Rydell, chef på Försäkringskassan i Jönköping. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
2 av 3
Anna Wirén, projektledare. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
3 av 3
Maria Wigbäck jobbar på Willa Nordic i Stockaryd. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Efterlyses: Arbetsgivare som vill ta socialt ansvar

1:34 min

För att fler långtidsarbetslösa ska få jobb, startar nu Försäkringskassan ett nytt projekt. Och först gäller det att hitta företag och andra arbetsgivare - och bilda ett nätverk.

Försäkringskassan startar nu ett projekt ihop med flera andra myndigheter för att fler långtidsarbetslösa ska kunna få ett jobb. Det handlar om att ta reda på vad arbetsgivarna behöver för att kunna anställa personer som kanske inte kan gå för fullt.

Klas Rydell, chef på Försäkringskassan i Jönköping och Värnamo, tror att det finns många företag som vill ta ett större samhälleligt ansvar.
– Jag tror de allra, allra flesta arbetsgivare vill detta, men man man är fast vid att det är dyrt, svårt och besvärligt, så vi måste vända på förhållningssättet och det hoppas vi kunna göra med hjälp av goda exempel.

I länet finns det i dag enligt Arbetsförmedlingen 2 900 arbetslösa som på ett eller annat sätt har en nedsatt arbetsförmåga och många av dem har en lång historia av att ha satts in i olika åtgärder men ändå inte fått något varaktigt jobb.

För att hitta en lösning ska nu alltså ett projekt som Försäkringskassan driver gå från ett helt annat håll. Nu ska man utgå från arbetsgivarnas utgångspunkt - något som välkomnas av Maria Wigbäck, som jobbar på Willa Nordic i Stockaryd.
– Jag tycker det är jättebra att man tillsammans vill samarbeta för att vi ska kunna bidra till att alla människor finner en trygg sysselsättning.

Hela projektet kostar drygt en miljon kronor och det finansieras av europeiska socialfonden och projektet kommer hålla på till hösten och projektledare Anna Wirén är hoppfull.
– Mina förväntningar är att vi i slutet av det här året har en hel del bra projektidéer.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista