Magnus Ericsson, vid Luleå tekniska universitet. Arkivbild: Niklas Jälén/Sveriges Radio

Professor: Grännagruva viktig för hela EU

2:19 min

En gruva vid Norra Kärr skulle bli strategiskt viktig för hela EU och den första i Europa i sitt slag, enligt experter.

Fyndigheten av sällsynta jordartsmetaller vid Norra Kärr utanför Gränna är strategiskt viktig för hela EU för att minska importberoendet från Kina.

Och efter att regeringen nu beslutat om så kallad bearbetningskoncession kan den bli Europas första gruva för sällsynta jordartsmetaller. Det säger Magnus Ericsson, professor i mineralekonomi vid Luleå tekniska Universitet.
– Grännagruvan är unik, det finns ingen annan sån här gruva i Europa och även internationellt sett är det en gruva som kan ha fördelar.

I Norra Kärr på Vätterns östra sida norr om Jönköping finns en stor fyndighet av sällsynta jordartsmetaller som efterfrågas i modern teknik, exempelvis till smarta telefoner och vindkraftverk.

I dag är Sverige och resten av EU helt beroende av import från framförallt Kina och EU satsar i flera projekt på att minska beroendet. Och Europas första gruva kan alltså bli Norra Kärr.

Vad som oroar många är närheten till Vättern och att föroreningar skulle kunna komma ut i sjön som flera hundra tusen använder som dricksvattentäkt - men myndigheten Bergsstaten har beslutat om så kallad bearbetningskoncession som gett ett kanadensiskt bolag rättigheterna till en framtida brytning.

Efter flera överklaganden har nu regeringen slagit fast beslutet. Något som det centerpartistiska kommunalrådet i Jönköpings kommun, Ann-Mari Nilsson, är kritisk till.
– Med tanke på hur nära det här ligger Vättern, som är helt omistlig, som är vattentäkt så tycker vi det är för stora risker.

Nu är det Mark- och miljödomstolen som ska bedöma riskerna för Vätterns vatten och ta beslut, men enligt Magnus Ericsson är fyndigheten en av de renare i världen. Den har inte lika mycket av radioaktiva ämnen som många andra.
– Det talar väldigt starkt för det här projektet.

Enligt Henning Holmström som är vd för företaget Tasman, som har rättigheterna till fyndigheten, så har de jobbat hårt på att utveckla en metod för utvinning som de tror på.
– Man kan utvinna det här röda mineralet som vi är ute efter med en enda stor magnet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista