Fotografen Cletus Nelson Nwadike från Aneby. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Aneby

Fotot på farfar förändrade livet

6:00 min

När fotografen Cletus Nelson Nwadikes barn frågade om de kunde få se en bild på hans farfar, började han leta i sitt gamla hemland. Men det visade sig vara svårare än han anat.

I dag finns bilder överallt. Vi fotar nästan allt vi gör och bilderna läggs upp på Facebook, Instagram och så vidare. Men annat var det förr och speciellt i ett krigsdrabbat land som Nigeria, där fotografen Cletus Nelson Nwadike från Aneby växte upp.

Cletus Nelson Nwadike växte upp i ett krigshärjat Nigeria på 60- och 70-talet. Han fick ofta höra att han var väldigt lik sin farfar som han aldrig hade träffat. Men det var inget som han funderade särskilt mycket på förrän långt senare, när han flytt till Sverige och själv bildat familj i Aneby.

Hans barn frågade om de kunde få se bilder av Cletus farfar. Då insåg han att han inte hade några bilder att visa för barnen. Därför åkte han tillbaka till Nigeria för att se om han kunde hitta hitta åtminstone någon bild.
– Jag gick runt i byn och frågade om det fanns någon som kunde bevisa att jag såg ut som farfar, men ingen ville prata om 60- och 70-talet, de vände sig om och gick.

Men han gav inte upp utan var runt i nästan tio byar och frågade efter bildbevis. Till slut var det en liten man som kastade en bild på honom och sa:
– Du är väl den där idioten som vill se en bild på din farfar.

På bilden står åtta soldater uppställda, raka i ryggen och i mitten står Cletus farfar med gradbeteckningar som visar att han är sergeant, gruppens ledare, och det är alltså den här bilden som ligger till grund för den utställning som nu sätts upp på Eriksbergs museum i Tranås.

Men utställningen handlar om mer än sökandet efter en bild på en farfar.
– Att man ska söka sitt ursprung, att man ska fråga sig själv "vem är jag?".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista