Anne Mårtensson, marknadschef vid Länstrafiken, har fått in 7 000 som är intresserade av gratis busskort. Foto: Peter Jernberg / SR
Ny kampanj

Länstrafiken skänker bort busskort

1:19 min

Länstrafiken delar just nu ut gratis busskort värda tusen kronor styck för att få fler att ställa bilen och istället ta buss eller tåg. Och intresset är oväntat stort.

På bara fyra dagar har man fått in över 7 000 intresseanmälningar från hela länet varav kanske 2 000 får chansen att åka gratis i en månad. Förhoppningen är sedan förstås att många ska fortsätta åka kollektivt.

- Intresset är större än väntat. Det är många som ringer också och har frågor, säger Anne Mårtensson, marknadschef vid Länstrafiken som aldrig tidigare haft en kampanj där man skänker bort busskort på det här sättet.

Totalt är det 60 000 bilägare i länet som fått utskicket.

- Vi gör ett riktat utskick där man får svara och sedan kan man få chansen att provåka i 30 dagar. Jag tror man måste pröva ganska länge för att det är svårt att ändra vanor.

- Vi räknar med att få in mellan 700 och 800 nya resenärer som stannar kvar i trafiken, säger Anne Mårtensson.

De som får chansen att åka gratis en månad är dom som åker mycket bil. Uppgifterna fyller man i genom en resevaneundersökning där Länstrafiken sedan väljer ut dom som man tycker är målgruppen. Exakt vilka kritierier som gäller för att få ett busskort gratis vill Länstrafiken inte avslöja, men det handlar förstås om att man åker mycket bil till och från jobbet.

- Visar det här bra resultat så kan vi göra den här kampanjen igen, säger Anne Mårtensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista