Andreas Sturesson kritiserar dom har styr med, centerpartiet och miljöpartiet för deras nej till gruvan. Arkivfoto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Norra kärr

Gruvan splittrar politiska styret

0:38 min

Frågan om gruvan i Norra Kärr har nu orsakat ett öppet bråk mellan de styrande partierna i Jönköpings kommun där kristdemokraterna nu kritiserar miljöpartiet och centern som tagit ställning mot gruvan.

Centerpartiet och miljöpartiet i Jönköping har redan nu tagit ställning emot gruvan av miljöskäl. Men nu kritiserar det kristdemokratiska kommunalrådet Andreas Sturesson sina allianskollegor för att ha tagit ställning alldeles för tidigt.

- Jag tycker det är tråkigt att människor stänker dörren innan vi har alla svaren. Det är förvånande om vi ska ha en process där myndigheterna ska pröva detta och så man har man en ståndpunkt redan innan, säger Andreas Sturesson.

I veckan kom regeringens beslut om att ge tillstånd för företaget Tasman Metals att starta en gruva i Norra Kärr utanför Gränna. Även om det finns fler instanser som ska ta ställning i frågan är det ett stort steg mot att det kan bli en gruva men både centerpartiet och miljöpartiet i Jönköping vill inte ha någon gruva medan moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna inte tycker att det idag finns tillräckligt mycket fakta för att ge ett definitivt för eller emot. Så frågan har nu delat det politiska styret i Jönköping som består av dom borgerliga partierna och miljöpartiet.

Centerpartiets ståndpunkt bygger på oron och så här sa kommunalrådet Ann-Mari Nilsson till P4 Jönköping på fredagen.

- Med tanke på hur nära det här ligger Vättern som är helt omistlig som vattentäkt, så tycker vi det är för stora risker, sade Ann-Mari Nilsson.

Men kommunalrådskollegan från kristdemokrateran Andreas Sturesson tycker att det är förtidigt att vara orolig.

- Vi är öppna för en gruvdrift men under förutsättning att det kan göras på ett miljösäkert sätt och att ingreppet i landskapsbilden inte blir orimligt stort, säger Andreas Sturesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista