Vem ersätter Mats Green? Fotomontage: arkivbild/Sveriges Radio.
Jönköpng

Moderater i Jönköping kan ta råd utifrån

När Mats Green lämnar kommunalrådsjobbet i Jönköping uppstår ett tomrum som kan bli svårt för Moderaterna att fylla. 

Nu letar Moderaterna i Jönköpings kommun, med ljus och lykta, efter vem som skall ersätta Mats Green som kommunalråd. Enligt uppgift så kan det bli aktuellt med en extern rekrytering, alltså en kraft utanför partiet.
Dan Segerson rapporterar.

Det var i i höstas som Mats Green berättade att han tänkte lämna kommunpolitiken för att bli riksdagsman istället. Mats Green har varit kommunalråd sedan 2005 och kommunsstyrelsens ordförande sedan 2010.

Moderater som P4 Jönköping pratat med menar att det idag inte finns någon självklar, stark, kandidat bland partiets kommunpolitiker, som kan efterträda honom.

Det här är ett bekymmer för Moderaterna, en svaghet som kan straffa sig i valet. Inte minst med tanke på att både Kristdemokraterna och Socialdemokraterna lanserar egna, uttalade kandidater som kommunstyrelsens ordförande.

Enligt initierade källor sonderar nu Moderaterna intresset hos personer som tidigare varit engagerade i partiet. Det ska bland annat gälla Jonas Ekroth, vd för Handelskammaren i Jönköpings län, och chefsåklagaren Stefan Edwardsson.

Jonas Ekroth säger till P4 Jönköping att han inte fått något konkret erbjudande om att bli kommunalråd. I övrigt vill han inte kommentera eventuella kontakter med partiet.

De interna namn som nämns som efterträdare till Mats Green är Tomas Bäumel, Kent Ly och Ann-Marie Grennhag. 

Kommentera: Vem vill du se som efterträdare till Mats Green?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista