1 av 2
Karin Pihlkvist. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
Jönköpings län

Beskedet om Hallpressens nedskärningar väcker oro

1:27 min

80 tjänster försvinner när tidningskoncernen Hallpressen i Jönköping ska spara 50 miljoner.

I dag kom beskedet från Hallpressen - som bland annat ger ut tidningarna Jönköpings-Posten, Tranås Tidning, Smålands-Tidningen, Smålands Dagblad, Vetlanda-Posten och Värnamo Nyheter - att man ska spara 50 miljoner kronor.

Det gör man för att "frigöra resurser till den digitala satsningen", som ska göra att Hallpressen fördubblar sina digitala intäkter varje år.

- Vi ska inleda förhandlingar inom kort, men vi räknar med att minst 80 tjänster kommer att försvinna, säger Hallpressens vd Christina Björklund i ett pressmeddelande.

Hallpressen har idag 530 heltidstjänster och äger tidningar i Jönköpings län samt Västra Götaland. Personalneddragningen kommer påverka hela koncernen vilket innebär tidningsbolagen samt bland annat distribution och tryckeri.
– När det kommer ett sånt här besked är det klart att folk blir oroliga och bekymrade, men fortfarande är det inte så konkret information vi har, säger Karin Pihlkvist som är facklig representant på Jönköpings-Posten.

Det jag säger till mina kamrater här är att vi inte ska ta ut några bedrövelser i förskott.

Det var ingen överraskning att det skulle komma ett sparpaket, men Karin Pihlkvist var inte beredd på att det skulle vara så stort som det var.
– Man blir bekymrad och orolig för framtiden för den lokala journalistiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista