1 av 9
Simon och Elin visar kramar. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
2 av 9
Nykärskramen. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
3 av 9
Stureplanskramen del 1. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
4 av 9
Stureplanskramen del 2. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
5 av 9
The Bro hug. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
6 av 9
Tryckarkramen. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
7 av 9
Fotbollskramen. Foto: Kajsa Hallberg/ Sveriges Radio
8 av 9
Robinson Kruse. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
9 av 9
The Eagle-kramen. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
P4 Morgon

Stora kramguiden: Från tryckare till The Eagle

Det är stora kramdagen och P4 Morgon guidar dig i kramdjungeln. Här hittar du förklaringar till alla kramar.

Klassikern: Klassisk kram som fungerar i alla tillfällen. För att den ska genomföras perfekt måste de inblandade dock känna varandra relativt väl, alternativt vara mycket erfarna främlingskramare.

The Bro hug: Fungerar bäst killar emellan, även om tjejer naturligtvis är välkomna att använda den. Viktigt är att könsorganen inte rör vid varandra, samt att det smäller ordentligt när de kupade handflatorna möts.

Nykärskramen: Här är känsla och ögonen allt. Utan genuint engagemang kan det bli katastrof, rent av pinsamt. Rekommenderas därför främst till nykära par, därav namnet. Gör sig väldigt bra som profilbild på till exempel Facebook.

Stureplanskramen: Har du sett Mickan i Solsidan eller Paris Hilton? De är mästare på Stureplanskramen. Ett nätt, lite förföriskt och internationellt sätt att utföra en kram. Kinderna möts minst två gånger. OBS! En missriktad puss kan hamna på munnen och bli katastrof. Nyckeln är träning.

Tryckarkramen: Nu går vi tillbaka till mellanstadiediscona. Händerna på rumpan är ett måste, men det knepiga är att samtidigt få ut rumpan så långt som möjligt, så att du har ett säkerhetsavstånd ifall hormonerna skulle spela dig ett spratt.

Fotbollskramen: Tänk VM-94 när Tomas Ravelli räddade Miodrag Belodedici avgörande straff. Eller ett mål från Cristiano Ronaldo. Den ena parten står stilla och hittar sin balans. Den andra tar fart, hoppar upp och fångas.

The Eagle: The Eagle är egentligen bara en förlängning på Fotbollskramen. När den stillastående parten väl fångat sin partner, då lutar sig denne tillbaka, sträcker ut armarna och ropar ”Eeeeagleeee” (uttal: iiiiiigoooool). Tips: kolla J.D. och Turk i tv-serien Scrubs. High risk-high reward.

Robinson Kruse: Uppkallad efter Robinson Kruse, på grund av dennes ensamhet. Enkel att utföra, men ger ytterst lite effekt. En low risk-low reward-manöver helt enkelt. Gäller bara att kasta armarna över bröstet, försöka nå skuldrorna och krama på. Strecha först, så du inte sträcker Trapezius, Latissimus dorsi och Romboids. Även Deltoiden och Levator scapulae är i riskzonen att bli skadad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista