1 av 3
Så här blir det i Örserum: 1.) 40- och 60-skyltar samt port. 2.) 40- och 60-skyltar 3.) 40- och 70-skyltar. 4.) 60- och 80-skyltar. Gul linje är 30-väg. Bild: Jönköpings kommun
2 av 3
Johnny Johansson, stadsbyggnadskontoret. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
3 av 3
Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
Jönköpings kommun

Här blir det 40-gräns i år

Kommunen: Vi räknar med att komma i gång så fort tjälen går ur backen
2:04 min

Nu fortsätter arbetet med att ändra hastigheterna runt Jönköping. Under året kommer sex samhällen få 40 kilometer i timman som maxgräns.

Det är Tenhult, Öggestorp, Gränna, Örserum, Lekeryd och Tunnerstad som kommer få nya hastighetsgränser under 2014.

– Syftet är att vi ska värna om de oskyddade trafikanterna, säger Johnny Johansson, trafikingenjör på stadsbyggnadskontoret.

När det infördes 40-gräns i Norrahammar så kom en hel del kritik om att informationen var dålig inför förändringen. Därför kommer man att utöka informationen i de samhällen som nu står på tur.

Kommunen planerar förklarande utställningar på biblioteken, att gå ut på Facebook och kommunens hemsida för att den här gången ge medborgarna information i god tid.
– Vi har tagit ett nytt grepp.

Förutom nya hastighetsgränser, ska en del ombyggnad också hjälpa till att få ner farten på trafiken i samhällena; som chikaner, gångpassager och portar.

Bakgrunden till arbetet är ett riksdagsbeslut från 2008 där lägre hastigheter ska minska antalet olyckor med oskyddade trafikanter som gående, cyklister och mopedister.

Glöm alltså 50 kilometer i timmen som hastighet i samhällena framöver. Nu blir det istället 30 eller 40 kilometer i timmen som skall gälla.
– Framförallt rör det huvudgatorna, säger Johnny Johansson.

Förändringarna som planeras är än så länge förslag. De har nu varit ute på remiss och i mars kommer ärendet dras i stadsbyggnadsnämnden.
– Vi räknar med att vi ska komma igång till våren så fort tjälen går ur backen.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".