Lars Alkner på Hallpressen. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Jönköpings län

Hallpressen: Därför måste 80 anställda sluta

Lars Alkner, Hallpressen: Sker inte bara i Jönköpings län
8:23 min

Jönköpings-Posten, Smålands-Tidningen, Värnamo Nyheter och Hallpressens andra tidningar ska satsa på webben. Därför drar man ner på andra områden.

Hallpressen har som mål att fördubbla sina digitala intäkter varje år de närmaste tre åren genom att sälja annonser på webben. För att möjliggöra satsningen på den digitala affären ska 50 miljoner kronor sparas.

– Stämningen på jobbet i dag var förhållandevis samlad ändå, jag tror de flesta anat att någonting var på gång, säger Lars Alkner, chef för redaktionell verksamhet.

Han framhåller att tidningsredaktioner över hela landet skurit ner, men förändringen som Hallpressen nu ska genomföra ser Lars Alkner både som en satsning och en besparing.
– För att kunna satsa på ett område kanske du måste vara mer sparsam på ett annat.

Nästan var sjätte medarbetare måste nu bort när Hallpressen ska minska från 530 till 450 tjänster.
– Det är fortfarande väldigt mycket och det inkluderar tidningsbolag, tio betaltitlar, åtta gratistidningar, tolv sajter och distribution, säljbolag och tryckeri.

Satsningen som Hallpressen ska göra istället är alltså på den digitala sidan.
– Vi kommer överföra en del resurser till det digitala, men det handlar inte bara om resurser och pengar utan också om ett tankesätt.

Kommer papperstidningen bli sämre nu?
– Inte på grund av det här, snarare då av den allmänna utvecklingen att prenumeranterna minskar för samtliga tidningar i Sverige.

Vad som ska göras på den digitala sidan återstår att se. Först väntar förhandlingar med facket i februari.

Reporter: Magnus Nilsson
magnus.nilsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".