Boël Östlund, Täcklebo Broderiakademi. Foto: Ulla Strängberg/Sveriges Radio
P4 Eftermiddag

Broderier ska få besökare att släppa hämningar

5:15 min

Glöm allt vad stjälkstygn och hålsöm heter. Den nya tidens broderi är fritt - och just fritt broderi kan du just nu se på Länsmuseet i Jönköping.

Det är vandringsutställningen Broderade berättelser som nu kommit till Jönköping.
– Det är fullt av berättarglädje här, säger en entusiastisk Maria Ridderberg, projektledare på länsmuseet.

Det är 20-årsjubilerande Täcklebo Broderiakademis som gjort ett urval av sina alster och visar dem i utställningen.
– De här broderierna ska inspirera alla besökare att släppa sina hämningar och bara sätta igång och brodera sina berättelser.

Inte mindre än 93 brodöser i olika åldrar har bidragit till utställningen, skapad inför Broderiakademins tjugoårsjubileum förra året. Och det är lätt att bli bedårad av broderierna, som pryder väggarna på länsmuseet i sina klara färger.

Alla berättar de en historia, inte sällan från barndomen. Det är mycket nostalgi, men så är broderiet också en urgammal konst - traditionellt sett ett tidskrävande hantverk med fina utmejslade mönster och avancerade teknik.

Men i det fria broderiet, som visas här, är det fritt fram att skapa sina egna mönster. Boël Östlund visar ett av sina verk på utställningen: Pappersdockor.
– Vi använder väldigt mycket återvinningsmaterial, det här är broderat på en handduk.

Utställningen Broderade berättelser på länsmuseet kan ses fram till mitten av maj och under våren så hålls dessutom sex olika broderiworkshops.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista