Fr v: Stefan Johnsson och Åsa Nilsson från Hotell och restaurang, riksdagsledamot Peter Persson (S) och Tommy Jonsson från Transport. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio
Jönköpings län

De vill skapa ordning på arbetsmarknaden

1:51 min

Bristerna på dagens arbetsmarknad gör att seriösa företag kan konkurreras ut. Det menar Socialdemokraterna som tillsammans med två fackförbund nu vill styra upp ojämlika villkor.

Socialdemokraterna tillsammans med fackföreningarna Transport och Hotell och Restaurang kräver ordning och reda på arbetsmarknaden. Det beskedet lämnade de i dag vid en träff på Transportförbundets fackexpedition i Jönköping.

Det finns en hel del fel på arbetsmarknaden i dag, menar socialdemokratiske riksdagsmannen Peter Persson från Jönköping.
–Vi har i dag en arbetsmarknad där löntagarna pressas tillbaka och framförallt är det obalansen som skapas genom att vi har en mycket hög arbetslöshet och också en illojal konkurrens som skapar dumpning av löner och allmänna villkor.

För att bringa ordning på arbetsmarknaden har Socialdemokraterna tagit fram ett tiopunktsprogram med ordningsregler för den svenska arbetsmarknaden där man vill styra upp de ojämlika villkoren mellan svenska arbetstagare och de arbetstagare som kommer till landet för att arbeta.
– Alla är välkomna att komma till vårt land och arbeta, men de ska ha samma villkor som alla andra i vårt land.

I dag finns ingen kontroll alls från myndigheterna menar de fackliga parterna. Socialdemokraterna har nu lagt en motion i riksdagen med åtgärder för att få ordning och reda med företagande och skatter på arbetsmarknaden. 
– Det här handlar också om att skydda seriösa arbetsgivare, därför de håller på att konkurreras ut, säger Peter Persson (S).

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista