Torbjörn Matsson, avdelningschef på Tekniska högskolan i Jönköping gläds åt att få starta nya utbildningar. Foto Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
Högskolan i Jönköping

Nya utbildningar ökar kompetensen

1:44 min

Åtta nya yrkeshögskoleutbildningar ser dagens ljus i Jönköping när myndigheten för yrkeshögskolan gett klartecken att starta utbildningarna. Och för både högskolan och regionens näringsliv betyder det här ett riktigt lyft.

Det är Yrkeshögskolemyndigheten som säger ja eller nej till nya utbildningar genom att antingen säga ja eller nej till finansiering. Och igår kom beskedet att åtta nya utbildningar fått klartecken på Tekniska högskolan i Jönköping. Myndigheten står för finansieringen på totalt 52 miljoner, och Torbjörn Matsson, som är avdelningschef för yrkerhöskoleprogram på Tekniska högskolan är förstås glad.
– Vi är väldigt nöjda med det förtroende vi får från myndigheten, och framför allt känns samarbetet med regionens näringsliv väldigt bra, säger han.

För att få utbildningarna godkända och finanserade ställs det stora krav på den som håller i utbildningen. Bland annat måste en utbildning fylla ett tomrum i arbetsmarknaden och det måste finnas starka drivkrafter från näringslivet så att studenterna kan komma ut i arbetslivet på ett bra sätt. Och att nu Tekniska högskolan i Jönköping, i samarbete med flera kommuner i länet, har fått godkänt att hålla i åtta nya yrkeshögskoleutbildningar är betydelsefullt.

– För oss är det stort, och för kompetensförsörjningen i regionen är det viktigt.
Man blir inte beviljad den här utbildningen om det inte finns ett behov, säger Torbjörn Matsson.

Vad vinner då Jönköpings län på det här?

– Näringslivet vinner på att kunna kompetensförsörja sin verksamhet.

Mellan 25 och 35 platser kommer det finnas på varje utbildning och nu återstår det mycket arbete för att fylla plasterna.

– Vi ska sätta en organisatione, vi ska bemanna och planera för lärare och vi ska marknadsföra utbildningarna på väldigt kort tid. FDessutom ska vi anta studenter till utbildningarna som startar till hösten, men det är ett väldigt postitivt arbete, säger Torbjörn Matsson.

De här utbildningarna startas

Tekniska Högskolan beviljades följande åtta Yh-utbildningar, med två intag per program:

Byggproduktionsledare, Jönköping. Startar i januari 2015. Partner: Sveriges Byggindustrier

Byggproduktionsledare, Malmö. Startar i januari 2015. Partner: Sveriges Byggindustrier

Digital design - Surface designer, Eksjö. Startar i augusti 2014. Partner: Eksjö kommun

Exportförsäljning - Interkulturellt affärsmannaskap, Stockholm. Startar i augusti 2014. Partner: Exportakademien

Projektledare - Transportinfrastruktur, Nässjö. Startar i augusti 2014. Partner: Nässjö kommun

Produktionsutveckling, Jönköping, Nässjö, Värnamo. Startar i augusti 2014.  Partner: Värnamo, Nässjö och Jönköpings kommun

Teknisk visualisering - BIM, Eksjö. Startar i augusti 2014. Partner: Eksjö kommun

Visuell design - Arkitektur och inredning, Eksjö. Startar i augusti 2014. Partner: Eksjö kommun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista