"Först infinner sig någon form av chocktillstånd", säger Anders Wilander. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.

Kommunalrådet om SJ-beskedet: På ren svenska, skittungt

1:37 min

SJ:s besked idag innebär att Tranås kommun drabbas hårt igen.

Beskedet om att SJ:s callcenter i Tranås läggs ned och att över 100 anställda blir utan jobb är ett chockbesked och ett dråpslag mot kommunen, anser moderate kommunalrådet Anders Wilander.

I april förra året varslade företaget GGP 90 personer och vid årsskiftet fanns 878 registrerat arbetslösa i kommunen - och endast 26 lediga jobb. Vid dagens presskonferens var Anders Wilander mycket bekymrad.

Det slår naturligtvis väldigt hårt i kölvattnet av det tidigare stora varslet som var för ett halvår sedan. Adderar man till lika många individer som drabbas så är det naturligtvis ett hårt slag mot en redan hög arbetslöshet.

Hur kan kommunen tackla det här?

– Först och främst infinner sig någon form av chocktillstånd, naturligtvis framför allt för dem som direkt är berörda, men även omgivningen får någon form av påminnelse om hur det ser ut. Det måste man få bearbeta. Sedan kommer ju en tid när man tycker att man bearbetat det här så gott man kan, då får man kavla upp ärmarna och börja kriga för nya jobb. 

Hur mycket kommer kommunen gå in i det här arbetet?

– Det har väl inte riktigt formaliserats eftersom det precis har hänt, men kommunens möjligheter ska man inte överskatta. Men där vi kan bidra ska vi naturligtvis göra det. 

Nu drabbar det här Tranås, en kommun som redan har en hög arbetslöshet. Hur känner du som kommunalråd idag?

– Det känns naturligtvis jobbigt. Det som känns extra jobbigt är att det hänt nu inom ganska kort tid, två sådana här varsel. Just nu känns det, på ren svenska, skittungt men vi kommer tillbaka, säger Anders Wilander.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista