Johan Adin, JIK. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.

Tre lämnar ett JIK i kris - men Johan tror på framtiden

4:36 min

I höstas lämnade ledartrion Jönköpings Innebandyklubb. Nu hoppar tre av lagets bästa spelare av.

Krisen eskalerar med andra ord och som det ser ut nu tror inte ens lagets ledning på spel i högsta ligan nästa säsong.

– Vi har spelat nu nitton matcher och vi har ännu inte vunnit en fulltidsmatch. Det är klart, nu måste vi plötsligt vinna alla sju som är kvar. Om det räcker... Vi ser nyktert och realistiskt på det, det blir jättetufft. Man får väl börja gå i kyrkan ordentligt för att tro på något mirakel, säger Christian Lindahl som sitter med i JIK:s sportgrupp.

Ja, det krävs nog ett mirakel för att rädda kvar JIK i innebandyns högstaliga, för just nu ser läget mörkt ut för det forna storlaget.

Det byte av ledning som gjordes med buller å bong i början av december har inte gett några resultat, JIK ligger fortfarande hopplöst mycket efter alla andra lag i tabellen.

Samtidigt pågår just nu pajkastning med hårda ordväxlingar bland gamla spelare och tränare på sociala medier och igår blev det dessutom klart att toppspelarna Martin Hovlund, Johan Nygårdh och Martin Tokos lämnar laget mitt under den pågående säsongen.

Vi har ju en realistisk syn på läget, även om det finns en teoretisk möjlighet för oss att klara oss kvar så är vi realistiska plus att vi fört en dialog med spelarna, det har varit en jättebra dialog mellan spelarna och även med de klubbar som får möjlighet att använda de här spelarna, säger Johan Adin som är assisterande tränare i JIK.

– Vi tycker att vi gör en bra bedömning såsom läget är nu, både ur spelarnas perspektiv - både Hovlund och Nygårdh har levererat under alla år i JIK -och det är väl vårt sätt att se på deras personliga situation på ett bra sätt helt enkelt, forstätter Adin. 

Men även om allt talar för att JIK tvingas lämna Svenska Superligan för spel i allsvenskan nästa säsong, så vägrar ledningen tala om en kris.

– Jag vet inte varför vi ska tala om kris, visst är det det sportsligt föreningen fungerar utmärkt nu och det kommer hända ännu mer organisatoriskt. Visst, sportsligt är det en kris just nu för herrlaget men tittar du på ungdomslagen så blomstrar de, vi har många medlemmar och vi har hur många spelare som helst som vill spela i JIK som vi inte kan ta emot eftersom vi inte har mer halltider, säger Christian Lindahl.

Men kommer det inte att bli svårare att attrahera spelare och svårare att få in sponsorer om ni inte spelar i SSL?

– Nej, jag tror det blir lättare för vi kommer fokusera ännu mer på att bygga en produkt som handlar om egna produkter i JIK, men även då närområdet så vi verkligen blir stadens lag och när det gäller annonsörer så satsar vi på andra mjuka värdegrunder. Det är inte många klubbar i stan som kan visa upp den ungdomsverksamheten som JIK har. Vi har sunda värderingar, alla får vara med, ända upp till de är minst 18 år. Vi har plats för alla, vi sållar inte ut någon och det tror jag att sponsorer och samarbetsparters uppskattar och ekonomiskt skiljer det inte så mycket egentligen på vad sponsorerna lägger, om det handlar om SSL eller allsvenskan.  

Men alla håller inte med Christian Lindahl, många hävdar att JIK just nu går igenom den värsta krisen sedan laget bildades i mitten av 80-talet. Men när P4 Jönköping frågar Johan Adin om vi nu ser slutet på lagets storhetstid svarar han.

– För att resa sig och vara stark måste man väl ha varit nedslagen. Vi kommer resa oss och gå stärkta ur detta. Det är vårt absoluta mål och något vi alla är överens om. 

Fotnot: Martin Hovlund lånas ut till Linköping, Johan Nygårdh lånas ut till Mullsjö medan tjecken Martin Tokos lämnar för Dalen.

Kommentera: Vad tror du har gått fel i JIK och vad krävs för att  de ska kunna ta sig tillbaka?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista