"Vi har hela tiden varit ett tryggt län, säger plisen Ingemar Eriksson. Foto: Pernilla Arvidsson.

Få i länet utsätts för personbrott

1:55 min

Antalet personer i Jönköpings län som upplever att de varit utsatta för direkt personliga brott, som exempelvis misshandel eller sexuella övergrepp, är lägst i hela landet.

Det visar Brottsförebyggande rådets trygghetsundersökning som kom idag.

Brottsförebyggande rådet, Brå, gör varje år en nationell trygghetsundersökning där de försöker reda ut hur trygga vi känner oss och gå bakom den vanliga brottsstatistiken. Där framgår det att i Jönköpings län är det färre än förra året, bara 7,4 procent, som upplever att de har utsatts för något brott direkt mot en själv. Då handlar det om brott som exempelvis misshandel, hot eller något form av sexualbrott. Men i länet är vi mer oroliga för inbrott än i resten av landet.

Undersökningen ställer också frågor om hur rättsväsendet upplevs och vilket förtroende som finns det. I Jönköpings län finns landets högsta förtroendet för rättsväsendet när det gäller att behandla utsatta på ett bra sätt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista