1 av 12
Från höger)Medlemmen Kim Anh, nunnorna Phap Líen och Phap Trí, gläds över stödet gnosjöbor visat. Här med grannen Tommy Tolf. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
2 av 12
Vykort sitter på anslagstavlan med hälsningar från Gnosjöbor. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
3 av 12
Sönderslagna tempellampor. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
4 av 12
Buddhastatyer har välts och skadats så de inte kan repareras. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
5 av 12
Bara skärvor kvar. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
6 av 12
Kim Anh är aktiv i templet och ledsen när hon ser hur tempellampan välts och skadats. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
7 av 12
Många har velat visa sitt stöd. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
8 av 12
Buddhisttemplet i Gnosjö. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
9 av 12
Här blandas buddhistiska symboler med svenska flaggan och "Välkommen-skylt" på svenska. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
10 av 12
Nunnan Phap Liên i templet. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
11 av 12
Buddhisttemplet i Gnosjö drivs helt av gåvor. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
12 av 12
Buddhisterna i Gnosjö är förvånade över att så många hört av sig. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.

Vandaliserat tempel möter kärlek från Gnosjöbor

Kim Anh: Gnosjöborna är snälla och bryr sig
1:52 min

Fem gånger har buddisttemplet i Gnosjö vandaliserats sen det invigdes i augusti för 2,5 år sedan. Nu sluter Gnosjöbor upp och visar sitt stöd för buddhisterna.

Buddastatyer och porslinslampor, gåvor från medlemmarna, har slagits sönder och välts ner. Det är inte bara buddisterna i Gnosjö som är upprörda. Nej, även andra Gnosjöbor har nu engagerat sig och gått med blommor till templet eller skickat vykort för att visa solidaritet.

Vi vill tacka alla dem som skickat blommor och vykort hit. Alla är så snälla och visar att de bryr sig, säger en förvånad och glad Kim Ahn.

Gick med blommor till templet

En av dem som reagerat mot vandaliseringen av Buddhastatyer, som via Facebook har uppmanat till kärleksbombning av buddisttemplet, och gått med blommor till buddisttemplet, är grannen och pingstvännen Tommy Tolf.

Man reagerar ju naturligtvis på vandaliseringen och det handlar ju också om religionsfrihet. Polisen får jaga dem som gjort det här. Först blir man ju arg, men sen vill vi uppmuntra dem som är drabbade. Vi vill visa att de är en viktig del av samhället i Gnosjö.

"Känn synd och skam"

Det är synd om dem som förstör, säger nunnan Phap Trí, som är ledsen för att deras statyer, religiösa symbolerna, vandaliserats.

– Vi hoppas att de som förstört och vandaliserat lyssnar till oss, men också att de ska känna synd och skam, säger Kim Anh, som är aktiv buddhist i Gnosjö.

Nu funderar medlemmarna i buddhisttemplet i Gnosjö på att försöka få ihop pengar genom gåvor, så de kan installera kameraövervakning för att skydda sitt tempel.

Vi tackar Publiknätverket för tipset om hur Gnosjöborna visar sitt stöd efter vandaliseringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".