Jönköping

Biogassatsning kostsam för skattebetalarna

Jönköpings biogassatsning har blivit en brakförlust för kommunen. Förutom att investeringskostnaderna blivit högre så gör anläggningen miljonförlust varje år.

Biogasanläggningen har blivit en kostsam affär för skattebetalarna. 2005 fick politikerna veta att den planerade biogasanläggningen skulle bli dyrare än planerat och kosta hela 55 miljoner kronor. Efter viss tvekan gav man ändå klartecken.

Nu, nio år senare, står det klart att projektet kostat betydligt mer - över 200 miljoner kronor uppger Jönköpings-Posten.

Dessutom går anläggningen med förlust med över 20 miljoner kronor varje år.

Ann-Mari Nilsson, centerpartistiskt kommunalråd, säger till tidningen att hon ångrar att projektet gjordes så omfattande. Hade hon kunnat backa bandet så hade man byggt en mindre anläggning.

– Vi startade det för att det var en viktig miljöfråga, nu i efterhand kan vi se att vi inte gjorde realistiska affärsmässiga bedömningar, säger Ann-Mari Nilsson.

Hon menar dock att anläggningen var ett viktigt projekt av miljöpolitiska skäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista