Magnus Ehrlin, Carolina Ehrlin och hunden Elda. Foto: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
P4 Morgon

"Att vara polishund är ett heltidsjobb"

11 min

Så fort Elda kom in i Studio 3 sökte hon igenom rummets alla vrår. Ner i papperskorgen, upp på pallarna och borden. Polishunden letade nämligen genast efter droger.

Att vara polishund, och hundförare, är ett heltidsjobb i dess rätta bemärkelse. Det är ett jobb som pågår dygnet runt, året runt. Det ska tränas, matas och rastas.

- Det är unikt för oss i Norden, hur vi har hundarna, berättar Magnus Ehrlin, hundförare vid polisen i Jönköping. Vi har ju dem i hemmet. På kontinenten har man dem i hundgårdar.

Hemma är polishunden lika lugn som vilken sällskapshund som helst, men när det vankas jobb är energin en helt annan. När Elda klev in i Studio 3 vände hon genast upp-och-ner på rummet i sin jakt efter droger.

Men hundarna används inte bara till att leta efter kriminella. De kan också vara till stor vid hjälp i sökandet efter försvunna personer. På kort tid har det varit aktuellt två gånger för polisen i Jönköping när barn försvunnit i Jönköping och Barnarp.

- Hunden tar det spår som är färskast och sen följer vi det, berättar Magnus. Det spelar ingen roll om det går tusen personer över det spåret som man väl börjat följa.

Spåret hunden går efter är alltså den färskaste mänskliga vittringen. Därför kan det också bli problem vid fall där till exempel försvunna personer ska hittas, och många människor hjälper till. Det blir helt enkelt svårt att följa rätt vittring.

- I vissa fall kan det vara svårt att gå ut med en polishund, säger Carolina Ehrlin, även hon hundförare i Jönköping. Alla vill hjälpa till, och det är vi väldigt tacksamma för. Men med det blir det svårare för polishundarna.

Och nej, i Studio 3 hittades inga droger om du nu undrade...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista