AMS: Det finns lediga jobb i Tranås

Arbetsförmedlingen om läget i Tranås efter SJ:s besked
1:08 min

Gårdagens besked från SJ att deras kundtjänst i Tranås ska läggas ner var ännu ett slag för en hårt drabbad kommun. Men Arbetsförmedlingen ser ändå ganska ljust på läget.

Tranås kommun har högst arbetslöshet i Jönköpings län efter avgångar från bland annat från Stiga, Wigéns och möbelföretaget EFG de senaste åren.

På Arbetsförmedlingen i Tranås menar chefen Maria Karlsson att man skall jobba aktivt med de personer som nu får gå från SJ:s Callcenter.

– Jag ska åka ut till företaget för att inventera vilken utbildning de har bakom sig och vilket stöd de kan tänkas behöva. 

I platsbanken fanns idag 28 lediga jobb, de flesta med specialistkomptens, men det visar inte hela sanningen för Tranås menar Maria Karlsson.

– De jobben som finns där är ju inte verkligheten. Det finns fler lediga jobb i Tranås.

Vissa branscher går ju bättre just nu i Tranås, exempelvis möbelbranschen. Tror du de kan hjälpa till i det här läget?

– Tror jag absolut. Alla aktörer som finns i Tranås kommun är väldigt måna om att samarbeta och vi kommer sätta oss ner tillsammans för att se hur vi kan hjälpa de här individerna. 

Anders Wilander, kommunalråd i Tranås, ser positivt på Arbetsförmedlingens optimism men ser samtidigt de drabbades situation.

– Visst, det låter ju lite ljusare men det är ju en klen tröst för de som fick gå hem från jobbet igår. Vill man se det ur den aspekten så kan man ju, och måste också naturligtvis, se positivt på framtiden. Annars blir det ju ohållbart, säger Wilander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".