Charlie Heinpalu, Lärarnas Riksförbund. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.

De vill skapa skoldebatt på #skolval2014

4:56 min

Det finns massor av åsikter och frågor kring skolan, åsikter som borde ha en självklar plats för en debatt - på sociala medier. Lärarnas Riksförbund vill skapa diskussion på nätet.

Det pratas mycket skola idag - om lärarnas situation, om mindre resurser eller kanske om sjunkande kunskapsnivåer efter den famösa Pisa-mätningen före jul.

Lärarnas Riksförbund är övertygade om att det finns många åsikter och frågor om skolan och att den bästa platsen för skoldebatten är på nätet.

Därför sjösätter lärarfacket nu ett projekt på sociala medier där alla ska få möjlighet att ställa sina frågor och även få svar på dem.

Det finns ju människor som reagerar oerhört starkt över just de här sakerna. Alla har en åsikt om skolan och nu får alla chansen att så att säga skriva in sina åsikter - det här tycker jag om skolan, det här tycker jag borde ändras eller kanske att det här är bra med skolan. 

Den svenska skolan är undermålig och måste förändras. Det menar ledningen i Lärarnas Riksförbund. De är missnöjda med situationen för lärare och rektorer, missnöjda med de resultat som eleverna presterar, men framförallt är de missnöjda med hur skolan styrs idag, att den styrs på kommunal nivå.

De är övertygade om att fler, både i landet och i Jönköpings län, delar det missnöjet och sjösätter därför imorgon projektet Skolval2014 på sociala medier, där alla som sitter inne på frågor eller åsikter om skolan ska få en chans att framföra dem till ansvariga politiker. Men det finns också en bakomliggande tanke och förhoppning med projektet.

– Avsikten med det här projektet är alltså att inför det här valåret sätta fingret på huvudmannaskapet för skolan. Är det riktigt det huvudmannaskapet som är, med kommunerna, eller behövs det något annat för att få likvärdighet i skolan? Det är det bakomliggande syftet med det, säger Heinpalu.

Så om du då har en fråga eller åsikt om skolan så skriver du helt enkelt den som ett inlägg på Twitter, #skolval2014, eller postar den i gruppen med samma namn på Facebook, sedan kommer en politiker med ansvar i frågan att svara på eller kommentera ditt inlägg. Lärarnas Riksförbund är övertygade om att nätet och sociala medier är den bästa platsen för skoldebatten.

– Vi måste ju också vara där, det är ju där människor befinner sig idag när man ska skapa opinion och ska få något att hända. 

Men det är inte bara föräldrar och elever som uppmanas att komma med sina åsikter, utan Lärarnas Riksförbund uppmanar även lärare och rektorer att förmedla sina tankar via Twitter eller Facebook.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista