1 av 3
Niclas Palmgren (M), Kommunstyrelsens ordförande i Gislaveds kommun. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
2 av 3
Peter Erlandsson på Kommunal vill inte ha tillbaka den kaotiska tiden. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
3 av 3
Johan Nilsson, tillförordnad chef Räddningstjänsten Gislaved och Gnosjö. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio
Gislaved/Gnosjö

Fortfarande kämpigt för Räddningstjänsten efter krisen

2:05 min

Räddningstjänsten i Gislaved och Gnosjö höll på att kollapsa förra året. Med en ny chef går arbetet långsamt framåt för att ta sig ur krisen som gick väldigt långt förra året.

Det var ett namnbyte från brandman till handläggare för samhällsskydd och beredskap och en rad andra förändringar i alldeles för högt tempo som fick Räddningstjänsten i Gislaved och Gnosjö att nästan kollapsa förra året.

För att inte klimatet skulle riskera brandmännens prestationer vid en utryckning var kommunstyrelsens ordförande, moderaten Niclas Palmgren, tvungen att gå in som politiker och genomföra förändringar.

– Det är ovanligt och vi ska inte göra det. Samtidigt får vi inte vara rädda att ta ansvar tycker jag. Vi politiker ska stå för de saker vi gör bra, men vi får också stå för det som inte blir så bra, säger Niclas Palmgren (M).

I början av förra året startade en omorganisation hos Räddningstjänsten i Gislaved- och Gnosjöområdet som inte föll väl ut bland anställda. Det blev alldeles för mycket förändringar på för kort tid och personalen kände sig inte lyssnad på.

– Kort sagt kan man säga att det var en kaotisk tid 2013 som vi ser är ett förlorat år. Människor har mått väldigt, väldigt dåligt av den här cirkusen som arbetsgivaren satte igång. Det är en tid som vi inte vill ha tillbaka, säger Peter Erlandsson som är fackförbundet Kommunals representant.

Namnbytet som skulle genomföras i maj förra året från brandman till handläggare för samhällsskydd och beredskap blev en av dropparna som fick förändringsbägaren att rinna över.

Till slut sparkades chefen som ingen hade något som helst förtroende för. Niclas Palmgren menar att det dåliga klimatet på jobbet behövde åtgärdas fort för att det inte skulle påverka Räddningstjänstens utryckningar.

– Blott tanken på risken för det var en bidragande orsak till att man måste få stopp för det, säger han.

Johan Nilsson som har fått ta över chefsansvaret menar att det är stor skillnad nu jämfört med hur det var på arbetspatsen för sex månader sedan.

– Personalen vill vara med och påverka. Många tar sitt individuella ansvar betydligt mycket mer nu, säger han.

Med en ny chef har klimatet blivit aningen bättre, men enligt Kommunals Peter Erlandsson är det många frågor som ännu inte är besvarade.

– Jag upplever nog att vi befinner oss i ett vänteläge där många av oss vill se hur saker och ting förlöper och var de tar vägen.

Det var Kommunstyrelsens ordförande Niclas Palmgren som anställde chefen som kommunen senare fick köpa ut och trots att han är politiker håller han nu ett extra öga på hur kommunens brandmän mår.

– Nu får det inte bli fel en gång till och då får man kanske följa det lite mer noggrannare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista