1 av 2
Bo Ljung, integrationsansvarig på Länsstyrelsen. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
2 av 2
Kommunalrådet Berry Lilja (S) känner att Vaggeryd målas upp som en kommun som inte vill ta emot ensamkommande flyktingbarn. Arkivbild: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Jönköpings län

Länets kommuner tar emot flyktingbarn - efter ny lag

Integrationsansvarig: Lagen har skyndat på processen
1:47 min

Nu har alla kommuner i länet kommit överens med Länsstyrelsen om att teckna avtal att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Men det krävdes en ny lag för att snabba på det.

Under hösten larmade Länsstyrelsen vid flera tillfällen att arbetet gick trögt, men sedan en ny lag trädde i kraft vid årsskiftet har arbetet gått betydligt lättare.

Lagen säger att Migrationsverket kan placera barn i kommuner även om de inte tecknat avtal.

– Ja, den har inneburit att man har skrivit under och att man har insett att man behöver ha en överrenskommelse. Den ligger till grund att vi nu har kommit så här långt, säger Bo Ljung som är integrationsansvarig på Länsstyrelsen i Jönköping. 

Kan man säga att de här fyra kommunerna som inte hade tecknat under hösten nu har gjort det under bilan på grund av den här lagen?

– Vi hade kommit ganska långt i våra samtal, så vi hade nog ändå tecknat avtal med samtliga kommuner. Men det har ju skyndat på det hela.

Den första januari trädde en ny lag i kraft som innebär att Migrationsverket kan placera ensamkommande flyktingbarn i alla kommuner i landet. Oavsett om de har avtal eller inte. Och så har också skett.

I vårt län har fyra kommuner fått ta emot flyktingbarn, trots att man inte hade avtal. Och det har ställt till en hel del bekymmer, till exempel att hitta boende.

Men enligt Bo Ljung har det också haft en positiv effekt. Det har skyndat på processen. Att de kommuner som inte hade avtal nu snabbt har skrivit på eller är på väg att göra det.

Vaggeryds kommun har inget avtal än, men snart. Enligt kommunalrådet Berry Lilja (S) är man överens politiskt att ta emot flyktingbarn, men han tycker att Migrationsverket kunde ha lugnat sig att placera barn i kommunen tills man löst alla praktiska problem som till exempel boende.

– Jag var övertygad om att Länsstyrelsen och Migrationsverket hade en sådan kommuniktion med varandra att man hade kunnat vila på hanen fram tills vi löst det som vi hade lovat att lösa, säger han.

Tycker du att Migrationsverket kunde ha lugnat sig i ett halvår?

– Det tycker jag. Att de borde ha gett oss respit och inte behandlat oss som en kommun som inte vill teckna avtal.

Känns det som att ni är utmålade som en kommun som inte vill teckna avtal?

– Ja, det blir ju effekten av det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".