Sandro Savarin har koll på hur du gör för att ditt CV ska stå ut i mängden. Foto: Elin Ericsson/Sveriges Radio
P4 Morgon

Rekryteraren: Så blir jobbet ditt

6:15 min

Hur gör du för att få rekryteraren att lägga märke till just DIN jobbansökning bland de ibland tusentals ansökningarna? Det vet rekryteraren Sandro Savarin.

Vad är det som gör att just din jobbansökan hamnar längst upp i högen? Sandro Savarin jobbar som rekryterare på Inceptus och han stöter på nya CV och personliga brev varje dag.

- Man måste ha rätt kompetens till att börja med, säger han i P4 Morgon. Annars hamnar man i fel hög.

När du väl har rätt kompetens är det dags att få rekryteraren att notera just din ansökan.

- Jag anser det vara väldigt viktigt att ha ett bra personligt brev. Alla CV ser ungefär likadana ut. Men det är där vi får en bild av personen. Och där är de 45 första orden jätteviktiga.

Så de 45 första orden ska locka intresset. Hur lyckas man med det då?

- Det måste vara något som fångar mig som rekryterare. Söker vi ett restaurangbiträde ska man visa att man verkligen brinner för service och att jobba med människor. Är det ett kontorsarbete ska man framvisa varför man brinner för att jobba på ett kontor, varför man verkligen vill jobba med det här resten av livet. Och det ska framgå i det första stycket.

Caroline Ringner från Taberg skrev ihop ett väldigt spännande personligt brev som gav henne jobb. Hon beskrev sig nämligen som en trerättsersmiddag.

- Det måste ju fånga läsaren, konstaterar Sandro, som förstod att rekryteraren så småningom anställde henne efter den kreativa ansökan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista