Forwarden Filip Ahl. Foto: Privat
Ishockey

Filip Ahl yngste HV-debutant någonsin

Om 16-årige Filip Ahl får spela i HV:s match mot Färjestad i dag blir han den yngste spelaren någonsin att representera HV i högsta serien.

Den yngste fram till nu har varit centern Peter Madach som var 16 år och tio månader när han gjorde debut för HV i elitserien.

Filip Ahl är 16 år och drygt sju månader och kommer alltså bli historisk om han får spela i kväll. Han finns med i HV-truppen mot Färjestad och åker med A-laget till Karlstad under dagen.

Peter Madach valdes sedan till årets rookie i elitserien säsongen 79-80. Det var han ensam i HV om ända till förra säsongen då en annan center, William Karlsson, också fick utmärkelsen.

Johan Davidsson hör också till de yngsta som gjort HV-debut i högsta serien, med sina 17 år och åtta dagar. Det var 1993 mot Djurgården och Davidsson tackade för möjligheten genom att göra mål direkt.

Backen Fredrik Stillman var bara 16 år och en månad när han spelade för HV:s A-lag första gången, men då fanns inte klubben i högsta ligan utan spelade i en lägre division.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista