1 av 3
Yiping Zhoe Thelander, läkare inom västerländsk och kinesisk medicin, och Hanna Gränfors. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
2 av 3
Yiping Zhoe Thelander. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
3 av 3
Helena Gränfors och Hanna Gränfors. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Värnamo

Akupunktur hjälper mot Hannas narkolepsi

4:51 min

Hon fick beskedet att hon behövde mediciner resten av livet. Men 11-åriga Hanna och hennes mamma hittade ett annat sätt.

När Hanna Gränfors från Forsheda som 8-åring drabbadesav narkolepsi sa läkarna att hon skulle få gå på mediciner för resten av livet, att det inte fanns något annat sätt att lindra symtomen på.

Men Hanna och hennes mamma Helena gav inte upp och till slut hittade de ett annat sätt. Svaret visade sig inte finnas i den västerländska läkekonsten utan i den kinesiska.
– Det har gett henne en chans att bli bättre från en sjukdom som är väldigt ovanlig och som läkarna inte vet så mycket om, säger mamma Helena.

Hanna Gränfors  var ett av de barn som drabbades av narkolepsi efter vaccinationen mot svininfluensa för några år sedan, och från att ha varit en pigg, glad och aktiv tjej, blev Hanna istället trött och deprimerad.

Hon började tappa kontrollen över musklerna och fick svårt att sova på nätterna. De läkare som familjen besökte var tydliga med att narkolepsi inte går att bota, utan Hanna skulle tvingas gå på mediciner som lindrar sjukdomens symtom för resten av livet. Men mamma Helena nöjde sig inte med det rådet.

Helena hade några år tidigare gått till en läkare i Värnamo som heter Yiping Zhoe Thelander, som är utbildad i både västerländsk och traditionell kinesisk medicin, och som har utvecklat en helt egen form av akupunktur.

Helena bestämde sig för att ta med sin dotter till Yiping. Även om Hanna grät och skrek bara av tanken på att få nålar instuckna i kroppen så höll hon ut och nu, något år senare, syns så tydliga förändringar att Hanna slutat ta sin medicin.
– Jag tycker det är viktigt för mig själv, jag vill liksom inte sova bort mitt liv.

När Yiping undersökte Hanna första gången visste hon inte särskilt mycket om narkolepsi. Men hon blev så nyfiken på sjukdomen att hon bestämde sig för att ge tio narkolepsipatienter fem gratisbesök för att testa sin akupunkturmetod på dem.

Behandlingen går till så att Yiping sticker nålar i olika punkter på kroppen och ber patienten att röra på sig. På så sätt försöker hon skapa balans i kroppen och få igång blodcirkulationen så att den självläker.

Av de tio patienter som påbörjade behandlingen slutade ungefär hälften eftersom de tyckte det var obehagligt med nålarna. Men de som har fortsatt har uppnått ungefär samma resultat som Hanna.
– Efter min behandling har jag själv sett att kroppens funktion och balans fungerar bättre.

I Sverige finns det ungefär 4 000 personer som lider av narkolepsi. Det är en förhållandevis ovanlig sjukdom. Men efter att ha sett hur patienterna påverkats, vill nu Yiping Zhoe Thelander forska vidare på sin behandlingsmetod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista