1 av 2
Christer och Bibbi Söderstedt med barnbarnet Lilly på Nyholms Metall. Foto: Alexandra Svedberg
2 av 2
Inte sällan ligger händer och armar risigt till vid olyckor på tillverkningsindustrier. Arkivbild: Fredrik Persson/TT
Jönköpings län

Skadedrabbad industri granskas

0:42 min

Nu granskas 1000 tillverkningsföretag i södra Sverige. Det är för att undvika olyckor som drabbar tillverkningsindustrin hårdare än många andra branscher.

Bibbi Söderstedt har arbetat i familjeföretaget Nyholms Metall i Skillingaryd i runt 20 år. Där har man stora maskiner och är noga med säkerheten.

– Alla våra pressar är slutna så där kan det inte komma in några fingrar, dessutom om vi skaffar nya verktyg så uppdaterar vi till det bästa.

I trälådor ligger färdiga små metalldelar i olika former till bland annat möbler och maskiner. Det är ett litet familjeföretag utanför Skillingaryd i Småland som automatsvarvar och pressar metall, just den typen av företag som Arbetsmiljöverket granskar nu.

Anledningen är att det sker nästan dubbelt så många olyckor i tillverkningsindustrin jämfört med snittet för alla branscher enligt Arbetsmiljöverkets siffror.

– Det arbete innebär större risker. Mycket maskiner, mycket handpåläggning, manuellt arbete och handdrivna verktyg, säger Emma Rengbo som är arbetsmiljöinspektör i Skåne.

Nu i januari och februari ska Arbetsmiljöverket besöka 1000 mindre tillverkningsföretag i Skåne, Halland, Blekinge, Småland och Västra Götaland.

– Vår förhoppning är att minska antalet olyckor och tillbud. En stor del är att se till att arbetsmiljön verkligen är säker men också att sprida kunskap, säger Emma Rengbo.

På Nyholms Metall har det aldrig inträffat någon allvarlig olycka och alla maskiner är försedda med säkerhetsspärrar. Men Bibbi Söderstedt är ändå glad att Arbetsmiljöverket nu gör en satsning på hennes bransch.

– Jag tycker att det är jättebra, för att man kan bli självblind. Så kan man få lite idéer utifrån så är det jättebra.

Upplever du att säkerheten borde bli högre på tillverkningsindustrier?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista