Conny Rapp. Arkivbild: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Landstinget

Facket kritiskt till sjukhusbesparingar

2:03 min

Samtidigt som landstingsledningen utreder besparingar på länets sjukhus larmar facken om att personalen redan nu har det för tufft.

Efter mångmiljonunderskott pågår arbetsmiljöutredningar om neddragningar. Men facket larmar eftersom personalen redan går på knäna på många håll, främst på Ryhov i Jönköping.

En ny del av utredningen visar att landstinget har fler vårdplatser än andra sjukhus men också att man vårdar patienterna längre. En åtgärd kan bli att dra ner på antalet vårdplatser.

– Helt klart är att man inte kan minska personal, tvärtom så krävs det mer. Det finns personal som slutar för att de har för mycket att göra, det finns de som är sjuka för att de har för mycket att göra. Det finns risk att omvårdnaden blir sämre, säger Conny Rapp som är facklig företrädare för Kommunal på Ryhov.

Ser du någon möjlighet att spara där ni är i dag?

– Nej.

Under förra året gick länets sjukhus med 200 miljoner i förlust och politikerna krävde en blixtutredning. Som vi berättat tidigare visade den första analysen att vården i länet är dyrare än i andra landsting och kommande besparingar kan betyda att sjukvård koncentreras till ett sjukhus i länet, men också att man drar ner på personal.

Nu har den andra delen blivit klar och den visar att antalet vårdplatser på sjukhusen är fler än andra sjukhus i landet och dessutom får patienterna ligga inne längre. Sådant kostar pengar och det skulle kunna innebära att en besparing blir att dra ned på antalet vårdplatser och skicka hem folk tidigare.

– Då handlar det om någonstans mellan 40-50 vårdplatser. Det är ganska mycket, eftersom en vårdplats är i gång dygnet runt alla dagar på året, säger landstingsdirektör Agneta Jansmyr som leder krisutredningen.

Vad kan konsekvensen bli ur patientens perspektiv tror du?

– Jag vill inte föregå en handlingsplan när vi bara håller på att samla fakta. Vi ska göra allt för att behålla och förbättra kvaliteten i vården.

Men samtidigt som landstingsledningen planerar att skära ner går personalen redan nu på knäna menar fackliga företrädare. Faktum är att facken redan nu satt in arbetsrättsliga åtgärder med krav på arbetsmiljöutredningar på Ryhov. Främst då på akuten, medicin, geriatrik och infektion där arbetsbelastningen nu är som störst.

– Man kan inte bara titta på ekonomin, utan man måste ta hänsyn till att personalen på många ställen mår dåligt på grund av arbetsmiljön. Vi får flera signaler varje dag från personer som tycker att vi måste göra något åt det här, säger Conny Rapp.

Man pratar mycket om andra, effektivare arbetssätt, vad tycker du om det?

– Ja, till viss del. Men man kan inte springa mer, det är ett antal händer som behövs i vården.

Sjukvården i länet har varit för generös - är det rätt att nu sänka nivån till den ute i landet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista