Daniella Nero. Foto: David Westh/Sveriges Radio.

Läkarstudenten ska hoppa för guld i Jönköping

3:52 min

Hon blev nyligen utsedd till Årets simhoppare i Sverige. Nu hoppar Daniella Nero på hemmaplan. Målsättningen är guld när Jönköping arrangerar SM.

I helgen är Daniella Nero ett guldhopp när hennes klubb, Jönköpings simsällskap, anordnar SM i simhopp. Det händer mycket kring Daniella just nu - utmärkelser, hård träning och SM-tävlingar. Samtidigt har hon just börjat läsa igen, till läkare...

– Jag har börjat plugga i Stockholm, så jag bor där nu och tränar med Stockholmshopparna. Jag började plugga i måndags, fick börja med att ta ledigt en vecka. Jag tror det kommer gå ganska bra, man har lärt sig organisera. Jag har ju pluggat i USA fem år samtidigt som jag hoppat, man har lärt sig hur man ska lägga upp sitt schema i veckorna.

Kan det vara en fördel att ha något helt annat att fokusera  på bredvid hoppningen?

– Ja, under hösten har jag bara tränat och jag personligen tycker det är roligare att ha något annat att göra också. Jag ser jättemycket fram mot den här utbildningen och att hoppa i ungefär tre år till, kanske fram till OS, säger Daniella.

Ja, redan nu tar Daniella Nero sats mot OS i Brasilien 2016, där hon satsar på något ännu bättre än det hon uppnådde i VM i somras, då hon gick ända till final.

– Det var ju verkligen mitt största mål inom mitt idrottsliv som jag uppnådde i och med att jag gick till final. Ett tag kände jag att jag uppnått allt jag ville inom simhoppningen men sedan kände jag att jag har mer att ge. Jag vill jättegärna vara med på ett VM till och ta mig till final.

Daniella har ju väldigt bra förutsättning, väldigt bra fysiskt. Hon har ju också lagt ner ett fantastiskt arbete, hon har fått kämpa sig till all den framgång som hon nu då fick i och med sin VM-finalplats. Hon har gjort jobbet och hon har gjort det på ett väldigt bra sätt.

Vad kan hon förbättra för att nå ännu längre?

– Det finns alltid saker man kan förbättra. Nu är hon väldigt duktig på en meter. Hon är duktig på tre meter också men där behöver hon faktiskt höja sin svårighetsgrad lite grann för att ha större chans att  nå väldigt högt även på tre meter, som ju är en internationellt gångbar höjd som finns på OS. Tyvärr finns inte en meter på OS, säger Ulrika Knape Lindberg.

Förbundskapten Knape och simhoppare Nero har ungefär samma syn på möjligheter och utvecklingsmöjligheter.

– Jag nådde ju en finalplats på en meter och en VM-final är ju det största du kan vara med om på en meter eftersom det inte är en OS-gren. Men tre meter finns ju på OS och jag har fortfarande inte varit i VM-final på tre meter. Så jag måste utveckla mina hopp på tre meter och göra lite svårare hopp. På en meter har jag en av de svåraste serierna i världen, så det går inte göra så mycket mer där, säger Nero.

Nu väntar alltså SM-tävlingar i Jönköping, men årets stora mål är utomhus-SM och EM i sommar, där hon hoppas nå framskjutna placeringar.

Daniella Nero är förstås det största hoppet för hemmaklubben när de nu arrangerar SM-tävlingar, men hon är långt ifrån ensam om att representerar Jönköping. Jönköpings simsällskap visar nämligen upp en imponerande bredd och har den största mästerskapstruppen. Hela tolv hoppare från klubben kommer till start.

Att just Jönköping ligger i framkant är inte så konstigt säger Daniella Nero. Ända sedan Joakim Andersson dominerade på trampolinen på 80-talet har klubben fostrad goda simhoppare. Det har skapats en simhopp- och simningskultur i stan, bland annat genom duktiga tränare och med goda förutsättningar i hoppanläggningen på Rosenlund.

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista