1 av 3
Slottsvillan, Hakarpsvägen 3, Herrgården 2, takomläggning och fasadrenovering. Slottsvillan AB. Foto: Jönköpings kommun
2 av 3
Ulvsnäs 3B, Ulvsnäs 1:8, nybyggnad av villa. Nyberg/Atrio arkitekter AB. Foto: Jönköpings kommun
3 av 3
Campus Arena, Lappen 16, nybyggnad av friskvårdsanläggning och gångbro. HÖFAB/Kvarnström Arkitektkontor. Foto: Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

Här är bästa byggnadsverken

För 20:e året i rad har Jönköpings kommun prisat fastigheter som utmärkt sig extra. 

Jönköping kommun har delat ut Stadsbyggnadspriset sedan 1994 och då fick Braheskolans biblioteksbyggnad på Visingsö priset.

Det delas ut i klasserna god byggnadsvård, god arkitektur och goda livsmiljöer och kom till för att man ville främja dessa delar. En av segrarna får dessutom ta emot Årets stadsbyggnadspris.

För 2013 var 23 förslag inlämnade.

I klassen god byggnadsvård fick Slottsvillan i Huskvarna pris. Det var Wilhelm Tham, vd på Huskvarna Vapenfabrik, som beställde villan och den färdigställdes 1896.

Klassen god arkitektur gick till en villa mellan Tenhult och Lekeryd med utsikt över Stensjön. I motiveringen sas bland annat att villan är en modern tolkning av både herrgård och bondgård. Villan utsågs också till mottagare av Årets Stadsbyggnadspris.

Den tredje klassen var God livsmiljö och där gick priset till den nya friskvårdsanläggningen vid Högskolan, Campus Arena, och i motiveringen sas bland annat att Jönköping fått en ny spännande plats som blivit tillgänglig för alla med den eleganta gång- och cykelbron.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".