Höglandssjukhuset vill inte anställa en barnmorska som inte utför aborter. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Abortvägrande barnmorska får stöd

1:46 min

Nu visar det sig att abortmotståndarna i lobbyorganisationen Provita står bakom barnmorskan Ellinor Grimmark som fått mycket uppmärksamhet för sin vägran att utföra aborter.

När barnmorskestudenten Ellinor Grimmark berättade att hon inte tänkte utföra aborter på grund av sin kristna tro drog Höglandssjukhuset i Eksjö in studielönen och tog tillbaka sitt erbjudande om jobb.

Enhetschefen på kvinnokliniken säger till P4 Jönköping att de inte kan anställa någon som inte kan utföra alla arbetsuppgifter. I synnerhet blir det problem på en liten klinik som den på Höglandet.

Vårdförbundet håller med om att det kan bli problem och tycker inte att vårdpersonal själv ska kunna välja om de vill göra aborter genom en så kallad samvetsklausul, säger vice ordförande Pia Arndorff.
– Som patient ska du ha rätt att veta vilken vård du får, det ska inte bero på vilken individ du råkar möta.

Ellinor Grimmark har gjort en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO, och anmälan har stöd från stiftelsen och lobbyorganisationen Provita som bland annat är emot abort.

Ruth Nordström är jurist och vd på Provita och hoppas att Ellinors fall kan bli en del i en anmälan som Provita gjort till Europarådets kommitté för sociala rättigheter. Målet är att Sverige ska tvingas införa en samvetsklausul så att vårdpersonal kan säga nej att till utföra aborter.
– Vi är villiga att driva frågan vidare i Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista