Christian Jönsson. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio
Länet

Unga vände hem för kulturens skull

Unga i Jönköping: De måste få veta vad vi tycker
1:51 min

I helgen har ungdomar som flyttat från Jönköpings län lockats tillbaka. Det de lockats av är kulturen - eller rättare sagt chansen att ändra på kulturen.

– Jag har försökt arrangera konstutställningar här i Jönköping, så det är klart man vill vara en del av kulturdebatten och kunna påverka, säger Marcus Appelberg som kom hem ända från Berlin.

Ett 20-tal platser fanns på workshopen som Riksteatern och landstinget arrangerade i Jönköping i helgen för att unga ska få mer inflytande över kulturen.

Genom post it-lappar, skisser på väggarna, diskussioner och eftersök på sociala medier och på stan så kunde ungdomarna dels tycka till om landstingets barn- och unga strategi, men också generellt prata om kulturplanerna för länet.
– Det är viktigt för de äldre, de som bestämmer måste få veta vad vi unga tycker, säger Amanda Sandberg som numera bor i Malmö men som kom tillbaka till Jönköping i helgen.

Det var inte bara konststuderande hemvändare som engagerade sig. Rörmokaren Christian Jönsson ville också tycka till.
– Jag är här för att på något sätt visa mitt intresse och hjälpa till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".