Trafik i Jönköping. Arkivbild: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.

Forskare: Bilismen har blivit omodern

1:32 min

Bilismen i städer förstör stadsmiljön och ökar avstånden mellan människor. Det skriver Charlotta Mellander på IHH i Jönköping tillsammans med tre andra forskare på DN Debatt i dag.

Urbaniseringen - att allt fler söker sig till större städer för att leva gör att bilen blir mer och mer onödig. Det menar fyra forskare som skriver på DN Debatt i dag att politikerna borde lägga mer krut på att utveckla kollektivtrafik och gång- och cykelbanor i städerna.

De tycker att bilen tar en allt för stor roll och att bilismen motverkar utvecklingen av städerna. Fler skulle stanna i innerstäderna om bilarna förbjöds i innerstaden. Städerna skulle bli mer barnvänliga och barnfamiljer skulle få lättare att få ihop livspusslet om man bodde närmare. Men det finns fler fördelar. Om invånare bor tätare så ger det bättre underlag för högkvalitativ vård, utbildning och omsorg nära bostaden.

En av de som skriver är alltså Charlotta Mellander, professor vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista