1 av 2
Fler väljer att gå ur Svenska kyrkan nu än tidigare. Arkivbild: Jessica Sonelius/Sveriges Radio
2 av 2
Kyrkoherde Hans Boeryd. Arkivbild: Karin Selldén/Sveriges Radio
Jönköping

Svenska kyrkan tappar medlemmar

1:54 min

Över 500 personer gick ur Svenska Kyrkan i pastoratet centrala Jönköping förra året. Orsaken - påminnelser om medlemsskapet.

Preliminära siffror för 2013 visar på ett stort medlemstapp och orsaken tros vara att folk fick dubbla påminnelser om att de är medlemmar i Svenska Kyrkan.

– Vi har haft fler utträden än normalår. Det hänger ihop med att man får en påminnelse när man ska deklarera och får hem sin skattesedel, och när vi skickar ut valsedlar får människor ännu en påminnelse om att man är medlemmar i Svenska Kyrkan. Ett sådant år får man en dubbel effekt, säger John Johansson som är ekonomichef på Svenska Kyrkan i Jönköping.

Så varje gång man blir påmind om medlemsskapet tappar ni medlemmar?

– Ja, så kan man lite hårt säga att det är.

I Jönköping sjunker medlemsantalet långsammare än i snittet av resten av landet. Det beror på att det är många som flyttar in till staden och då alltså också byter församling.

Men 2013 förlorade pastoratet drygt 300 medlemmar enligt svenska kyrkans egna siffror. Det var totalt 539 som begärde utträde från kyrkan, men inflyttningar håller nere medlemstappet.

– Det känns inte bra. Men när jag tänker förnuftigt kring det så kan jag förstå att det är så, säger kyrkoherde Hans Boeryd i Jönköpings pastorat.

Ett medlemstapp på 300 personer från runt 39 000 kan anses som väldigt lite, men kyrkoavgiften från 300 personer är drygt en halv miljon kronor, det motsvarar en heltidstjänst.

Även om det är en långsam trend så är den tydlig. Svenska Kyrkan tappar runt en procent varje år. 2013 är det många pastorat som har valt att gå ihop i ett större pastorat för att göra organisationen billigare.

 Enligt John Johansson så pågår diskussioner mellan församlingarna om hur de kan samarbeta för att spara pengar.

– Där har vi ett antal samarbeten, bland annat på IT-sidan. Vi har en egen IT-tjänst som nio församlingar runtomkring köper. Vi hjälper också några församlingar med lönehantering och så vidare och det där tror jag kommer att öka i framtiden, efterhand som ekonomin blir sämre, säger han.

Kommentera: Har dubbla påminnelser om medlemsskap i Svenska Kyrkan fått dig att gå ur den?

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista