Benita Franzén som är patient på neurologiska rehabiliteringen på Höglandssjukhuset har tränat upp balansen tack vare tv-spelet. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Höglandet

Patienter spelar sig starka

1:55 min

Det blir allt vanligare att patienter använder tv-spel i sin rehabilitering. I Jönköpings län får ungefär hälften av alla MS-sjuka träna sin kropp med hjälp av tv-spel.

– Det är väldigt roligt att träna så här också. För man tränar utan att tänka på det. Man kan sitta här på kvällen och leka tillsammans och då tränar vi utan att tänka på det, säger Benita Franzén, en av patienterna på Höglandssjukhuset i Eksjö.

Benita Franzén står på en balansplatta och styr några kulor i ett spel på den stora tv-skärmen framför henne, så att kulorna ramlar ner i sina hål. Att patienter med MS och andra neurologiska sjukdomar spelar tv-spel på sina träningar har blivit allt vanligare.

Idag bedömer sjukgymnasten Maria Salin på Höglandssjukhuset att så många som varannan patient använder sig av tv-spelet. Hon är positiv till utvecklingen.

– Vi har ju kvar våra gamla balansplattor att träna med. Men det är just det här att det är något nytt som man kan göra och se på en skärm vad man faktiskt gör. Det är väldigt verklighetstroget, när man förflyttar sin tyngd på den här balansplattan så ser man det väldigt tydligt på skärmen. Den feedbacken får man inte på en vanlig balansplatta som man tränar med i gymnastiksalen, säger hon.

Jämfört  med de äldre balansbrädorna så ser patienten nu effekten av sina rörelser direkt på tv-skärmen. Eftersom det är relativt billigt att köpa tv-spelen är det också många som numera tränar hemma i vardagsrummet, vilket gör att många tränar mer och når bättre resultat.

– Jag tycker att det hjälper jättemycket. Jag har tränat min balans väldigt mycket med detta.

Tror du att du tränar mer hemma nu när detta finns?

– Ohja, mycket mer, säger Benita Franzén.

Denna nyhet är ett tips från Publiknätverket. Hör av dig du också till publik.jkpg@sverigesradio.se.

Fakta: MS

Multipel skleros, MS, är en sjukdom i det centrala nervsystemet, det vill säga hjärnan och ryggmärgen. Om man har MS uppstår inflammationer och ärr på nervtrådarna och det gör att impulser inte kommer fram som de ska. Inflammationerna kan finnas på olika ställen i centrala nervsystemet, och därför kan man få besvär i olika delar av kroppen.

Källa: Vårdguiden 1177.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista