Den erfarne skridskoåkaren Hans Mörk. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.
P4 Eftermiddag

Hans Mörk: Du ska inte åka ensam

6:48 min

I helgen drunknade en man från Sävsjö kommun när han gick genom isen på Tiden i Tidaholm. Nu varnar is-experten Hans Mörk för förrädiska isar.

Det sker en del dödsolyckor varje år på isarna och man måste vara försiktig, även om isen ser tjock ut - speciellt där vattnet är strömt.

Hans Mörk i Södra Vätterns långfärdsskridskor, som åkt långfärdsskridskor i 30 år och som har mycket kunskap om hur en säker is ska vara - och INTE vara gav tips och råd i P4 Eftermiddag.

– Tre till fyra centimeter sprickfri is bär 100 kilo, men då måste man veta att den har den tjockleken och då är man på gränsen hela tiden, säger Hans Mörk och tillägger att isen bör vara minst åtta till tio centimeter tjock innan man beger sig ut på den.

  • Ha alltid med isdubbar, räddningslina och ispik. Ha extra kläder i tät påse i ryggsäck. Ha på dig hjälm. Åk aldrig ensam.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista