Carina Hägg och Carin Jämtin. Foto: Foto: Henrik Montgomery/TT samt Bertil Enevåg Ericson/TT.

Hägg stryks från riksdagslistan

2:10 min

I turbulensen efter Carina Häggs kritik mot Socialdemokratiska partisekreteraren Carin Jämtin svarar nu S-distriktet i Jönköpings län med att styrka henne från riksdagslistan. 

Det är tidningen Expressen som skriver att Socialdemokraterna i Jönköpings län gett Carina Hägg från Värnamo ett ultimatum, antingen lämnar hon självmant annars tvingas hon bort, något som distriktets ordförande Carina Ödebrink bekräftar för P4 Jönköping.

Tidigare i höstas petades Carina Hägg ner till sjätte plats på länets riksdagslista, en plats som räknas som "icke valbar". Det petningen skyllde Hägg på Islamiska förbundet och efter det har det varit turbulent kring Hägg, som anklagade partisekreteraren Carin Jämtin för att ligga bakom en kampanj mot henne. 

Nu har alltså, enligt Expressen, Socialdemokraterna i Jönköpings län, bestämt sig för att helt peta Hägg från riksdagslistan.

– Det är ledsamt att partiet väljer den här vägen, att man väljer att tysta mig som kritiker, säger Carina Hägg till Expressen.se

Carina Ödebrink är ordförande för Socialdemokraterna i Jönköpings län och hon menar att det var ett nödvändigt steg att ta.

– Att påstå att valberedningen skulle låta sig påverkas av någon utomstående är ju en mycket allvarlig anklagelse och att hon sedan gick ut och framförförde de här anklagelserna skadade partiet men det skadade framför allt förtroendet för Carina Hägg, säger Carina Ödebrink till P4 Jönköping.

– Vi har diskuterat i partiet och ser inte att Carina har det förtroendet längre som behövs för att hon ska kunna stå på listan och för att hon ska kunna göra ett bra arbete i valrörelsen, säger Ödebrink.

Det är en mångårig partikamrat som nu helt försvinner, hur känns det?

– Jag tycker det är otroligt tråkigt att vi hamnat i det här läget, säger Ödebrink som menar att det här inte är ett kvitto för dem som menar att det är lågt i taket inom socialdemokratin.

– Det tycker jag är helt fel.

P4 Jönköping har sökt Carina Hägg för en kommentar utan att lyckas nå henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista