Jonas Magnusson, Socialdemokrater, slår nu näven i bordet mot apotek som tar onödigt mycket betalt för mediciner. Foto: Kongressbloggen.

Landstingspolitiker (S): Patienter luras att betala för mycket

1:55 min

Apoteken borde erbjuda alternativ till all medicin som skrivs ut av läkare, även sådan som inte omfattas av läkemedelsförmånen. Det kräver Jonas Magnusson, (S)-ledamot i landstingsfullmäktige.

Magnusson anser att många apotek tjänar grova pengar på den typen av medicin:

– Många människor i Jönköpings län, det är jag helt övertygad om, går in på sitt apotek, lämnar sitt recept och kanske betalar 100-tals kronor mer för samma läkemedel som fanns i en hylla vid kassan.

Lite förenklat kan man beskriva problemet så här. Idag finns det två typer av mediciner som läkare kan skriva ut: Dels en grupp som omfattas av läkemedelsförmånen och dels en som inte gör det.

Om en läkare skriver ut mediciner som omfattas av läkemedelsförmånen, så måste apoteket erbjuda patienten billigare alternativ om det finns. Dessutom ingår medicinerna i högkostnadsskyddet.

Men om läkaren skriver ut en medicin som inte omfattas av läkemedelsförmånen, behöver apoteket inte erbjuda alternativ.

Dessutom är det fritt fram för apoteket att sätta vilket pris man vill på medicinen.

Det här innebär, enligt Jonas Magnusson, att många patienter betalar på tok för mycket pengar för sina mediciner:

– Apoteket talar då inte om att ”köp detta i stället”. I stället säger man att receptet gäller för just det här läkemedlet och inte för något ersättningspreparat. Jag tycker att det är upprörande.  

Nu vill Magnusson att socialminister Göran Hägglund ska ändra reglerna så att apoteken tvingas erbjuda billigare alternativ för all medicin som läkare skriver ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista