Kjell Andersson, rektor på Gräshagsskolan Jönköping, är mer liberal i inställningen till elevernas ledighet under terminen. Foto: Jonatan Nilsson/Sveriges Radio

Skolorna har olika attityder till elevernas extra ledighet

1:56 min

Det blir allt vanligare att elever söker extra ledighet från skolan för att resa iväg med familjen under terminen. Skolorna i Jönköpings kommun skiljer sig i synen på de här extraloven.

Kommentera: Är skolorna för generösa med att bevilja ledighet?

Det skiljer sig mycket mellan rektorerna i Jönköpings kommun på hur dom ser på extra ledighet. Det gör att det blir olika svårt att få ledigt beroende på vilken skola eleven går på.

Kjell Andersson är rektor på Gräshagsskolan i Jönköping. Enligt honom har det de senaste fem åren blivit vanligare att föräldrarna till de 200 elever som går på skolan vill resa iväg med familjen när det inte är skollov.

– Vi ser att de söker om ledighet i samband med vinterlovet, strax före eller strax efteråt. Och också novemberlovet.

I Jönköpings kommun är direktivet att föräldrar inte bör resa bort med barnen mellan loven. Men enligt skollagen är det rektorerna som bestämmer. Därför kan det var väldigt olika från skola till skola om ledighetsansökningen godkänns  eller avslås.

Torpaskolan, som ligger bara några kilometer från Gräshagsskolan, är till exempel tydlig redan från terminstarten med att eleverna inte bör resa bort under vanliga skoldagar.

Men Gräshagsskolans rektor Kjell Andersson är mer liberal i frågan:

Det är svårt att sätta en gräns för vad som är viktigt för just en familj. Jag kan tänka mig att det ger ett mervärde för familjen och barnet  om de kan åka iväg tillsammans.

– Men för skolarbetet är det ju inte riktigt bra. Och det ser olika ut för de olika barnen. En del har det lite lättare för sig i skolan, och det är klart att de tappar inte så mycket, medan andra barn har det lite svårare. För de eleverna kan det göra skillnad i deras kunskapsinhämtande.

Vilma Eriksson är 13 år, går i sjuan och efter sporlovet kommer hon att vara borta från skolan en vecka. Då är hon i Thailand med sin familj,  men hon är tror inte att hon kommer efter i skolan.

– Nej, vi får med oss läxor hemskickade, så jag är inte orolig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista