Cecilia Knypegård är ordförande för Moderatkvinnorna i länet. Arkivfoto: Kajsa Hallberg/SR
P4 Morgon

SD:s fejkade kvinnoförbund upprör

2:39 min

Aftonbladet avslöjar i dag hur Sverigedemokraterna fick miljonbidrag för ett kvinnoförbund som inte fanns. P4 Morgon ringde runt och kollade hur det står till med kvinnoförbunden - finns de på riktigt?

Enligt Aftonbladet så hade Sverigedemokraterna en skral partikassa efter valrörelsen. Därför ska man ha fejkat att man hade ett kvinnoförbund och på så sätt fått miljonbidrag.

P4 Morgon-gänget ringde därför runt i morse till några av länets kvinnoförbund. Cecilia Knypegård, ordförande för Moderatkvinnorna, kunde försäkra att de finns på riktigt.
- Ja, det gör vi! Vi är ett seriöst nätverk som funnits ett bra tag. Hur mycket bidrag vi får är jag lite osäker på, jag får återkomma.

Vad säger du om Sverigedemokraternas fejk för att få snabba pengar?
- I grund och botten - oavsett politisk organisation eller människa - så ska man vara ärlig.

Men kan man inte förstå att det är ont om pengar efter valrörelsen?
- Absolut, men det är inte okej att mygla till sig pengar.

Vad gör ett kvinnoförbund som  faktiskt finns?
- Vi jobbar med moderat politik och vi vill lyfta in kvinnor i politiken, att man vågar ta uppdrag. Mångfald behövs i politiken, det blir inte bra när det blir för homogent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista