Stugan där mannen skall ha hållits fången. Foto från polisens förundersökning.

Domen: Inte tillräckligt mycket tvång för människorov

Rätten konstaterar att mannen hotats, misshandlats och förnedrats. Men de åtalade klarar sig undan den tyngsta åtalspunkten.

Minst fyra års fängelse yrkade åklagaren på under rättegången där de tre männen stått åtalade misstänks ha fört bort en man till en stuga i Bottnaryd i Jönköpings kommun.

I stugan ska männen ha förnedrat honom genom att klä av honom och delvis hänga upp honom i taket med ett skärp runt halsen.

Alla de tre åtalade dömdes idag av Jönköpings tingsrätt till fängelse, men "bara" för olaga tvång och stöld samt för en av de åtalade för narkotikabrott. De tre dömdes vardera till 1 år och sex månaders fängelse. Åtalspunkten om människorov ogillas av tingsrätten och stryks alltså.

Rätten menar att det de gjort inte inneburit tillräckligt mycket tvång för att det skall kunna handla om människorov, som är en kvalificerad form av olaga frihetsberövande.

Men tingsrätten menar ändå att den utsatte mannen utsatts både för det våld och de hot under tiden i stugan i Bottnarydstrakten som åklagaren visade på i rättegången. Han har även förnedrats då han tvingats klä av sig naken. Allt för att tvingas acceptera att betala en påstådd skuld till de åtalade.

Det var tre personer som gav sig på en person med hot, våld samt kränkande behandling. Ljudfilen som varar drygt en timme indikerar att det var fråga om ett utdraget händelseförlopp. Det olaga tvånget ska alltså bedömas som grovt brott och de tilltalade fällas till ansvar för det brottet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista