1 av 7
Vält gravsten vid jordhög. Foto ur polisens förundersökningsprotokoll
2 av 7
Yxa inkastat genom fönster i vardagsrum. Foto ur polisens förundersökningsprotokoll.
3 av 7
En molotovcoctail hittades en bit från det nedbrunna garaget. Foto ur polisens förundersökningsprotokoll.
4 av 7
Yxa med texten "Minkfarm=död"". Foto ur polisens förundersökningsprotokoll.
5 av 7
Foto: Torbjörn Axelsson
6 av 7
Flera av de inblandade i samband med en demonstration hos en minkfarmare i Kode. Foto ur Polisens förundersökning.
7 av 7
Yxa med texten "Första varningen". Foto ur polisens förundersökningsprotokoll.

Rättegången mot djurrättsaktivister: Åtalad tar avstånd från hotbrev

1:20 min

I dag inleddes rättegången mot de fem djurrättsaktivister som misstänks för en rad brott mot pälsdjursuppfödare och deras anhöriga. Vi rapporterar direkt här på webben under dagen.

Marie Schnell: Hej. Nu startar rapporteringen från Skaraborgs tingsrätt. Välkomna.

08:49, 29 January 2014

Marie Schnell: Det är skärpt säkerhetskontroll, så alla besökare får idag gå igenom metalldetektor.

08:49, 29 January 2014

Marie Schnell: Försvarsadvokat Thomas Bodström dök upp för en stund sedan, och konstaterade att han hänger i Skövde ganska ofta nu för tiden. Han företrädde ju bland annat en mobbad Skövdebo som stämde kommunen och en man som dömdes för ett 13 år gammalt mord förra året. Nu företräder han de drabbade familjerna.

08:51, 29 January 2014

Marie Schnell: För en stund sedan kom också de åtalade med häktesbilen. Den kör direkt in i ett garage och sedan tar de en annan väg in i rättegångssalen.

08:54, 29 January 2014

Marie Schnell: Nu startar förhandlingen. Vi får veta att den ökade säkerheten beror på att det har förekommit någon form av hot.

09:09, 29 January 2014

Marie Schnell: Den här första rättegångsdagen kommer att handla om hoten mot den blivande minkfarmaren i Hjo. Han fick yxor inkastade genom fönstren i sin bostad. På yxorna stod hotfulla texter. Desutom fick han hotbrev skickade till sig. Hans revisor hotades också.

09:13, 29 January 2014

Marie Schnell: En av de åtalade djurrättsaktivisterna, en ung man med långa dreadlocks, har ett hjärta ritat på handen.

09:14, 29 January 2014

Marie Schnell: Åklagare Sofia Karlsson inleder. Hon konstaterar att det handlar om grova och många brott. Hon säger att brotten har planerats noga av aktivisterna, i syfte att förstöra handeln med pälsvaror. Hon hänvisar bland annat till internetsidan Bite back magazine, där olika djurrättsaktioner har publicerats.

09:24, 29 January 2014

Marie Schnell: Hon visar Djurens Befrielsefronts manualer, där man bland annat uppmanar aktivister att inte prata med polisen. Det finns också en manual kring att anlägga bränder. Flera av de åtalade är ju misstänkta för mordbrand, efter att ett garage brunnit ner hos en blivande minkfarmare utanför Lidköping.

09:29, 29 January 2014

Marie Schnell: Det är tre unga män och två kvinnor som åtalats.Fyra av dem är födda i början av 90-talet, den femte är äldre, han är född-81. Tre av dem kommer från Örebrotrakten, en från Göteborg och en från Uddevalla. Flera av dem är dömda tidigare, en av männen har dömts för en mordbrand mot en skinnbutik.

09:35, 29 January 2014

Pernilla Wadebäck: Och som vanligt så får ni som följer vår rapportering gärna ställa frågor till mig och Marie!

09:38, 29 January 2014

Marie Schnell: En av advokaterna säger att hans klient inte kommer att svara på några frågor.

09:39, 29 January 2014

Marie Schnell: Nu kommer det ett vittne. Han jobbar på kriminalunderrättelsetjänsten i Skövde. Han har gjort analyser av hur de åtalade har använt olika telefoner -
vem de ringt till, var telefonerna har befunnit sig, hur långa samtalen varit mm. Med stöd av det kan han konstatera att det är de åtalades telefoner. De har ringt till varandra mycket och till föräldrar och syskon.

09:44, 29 January 2014

Marie Schnell: Nu är det paus.

09:52, 29 January 2014

Marie Schnell: Nu är det igång igen. Nu ska det handla om händelsen utanför Hjo i slutet av februari förra året, där en lantbrukare, med planer på att starta minkfarm, fick två yxor inkastade genom fönstren i sin bostad. På yxorna stod skrivet: "Första varningen" och "Inga mer minkfarmar".

10:13, 29 January 2014

Marie Schnell: Det är tre av de åtalade som misstänks ligga bakom attentatet utanför Hjo. Alla tre förnekar brott.

10:16, 29 January 2014

Marie Schnell: Nu säger åklagaren att de tre gemensamt har hotat lantbrukaren, bland annat genom hotet att "en yxa i finrummet inte är något mot vad som kommer att hända om du gör verklighet av planerna på minkuppfödning". Men de tre advokaterna säger att klienterna nekar till brott.

10:19, 29 January 2014

Marie Schnell: I ett hotbrev till lantbrukaren står det att "hans lilla röda hus kommer att jämnas med marken om han startar minkuppfödning". Åklagaren säger att det fanns fara för att brottet skulle fullbordas.

10:21, 29 January 2014

Marie Schnell: Åklagaren berättar om händelserna den 28 februari förra året, då polisen stoppade en bil, där föraren visade sig sakna körkort. I bilen upptäckte poliserna bland annat brandbomber och stora stenar. Föraren togs in för provtagning, men skjutsades sedan tillbaka till sina kamrater. Åklagaren hävdar att de sedan åkte till lantbrukaren utanför Hjo och kastade brandbomber och yxor mot hans bostad.

10:27, 29 January 2014

Marie Schnell: De båda yxorna kastades genom fönstret till lantbrukarens bostad. En av dem hamnade på golvet i vardagsrummet och den andra yxan låg precis utanför huset. Polisen säkrade fotspår från två personer.

10:29, 29 January 2014

Marie Schnell: Vid en polisrannsakan i ett torp utanför Örebro, där de båda männen och kvinnan bodde i somras, hittade polisen tre yxor. De beslagtogs och jämfördes med de som kastats in genom lantbrukarens fönster. Åklagaren visar nu bilder på yxorna och säger att jämförelsen visade att två av dem dem är av samma fabrikat som de som kastades in genom fönstret utanför Hjo.

10:36, 29 January 2014

Marie Schnell: Det är mycket folk i rättssalen. Totalt runt 50 personer. Drygt 20 som är inblandade i själva rättegången på olika sätt- avdokater, tilltalade, åklagare mm. Fyra väktare bevakar dörrarna och ett tjugotal personer sitter på åhörar-och pressplatserna och lyssnar.

10:41, 29 January 2014

Marie Schnell: Nu visas hotbrevet som lantbrukaren fick. Det är handskrivet, med versaler, och han får veta att om han inte lägger ner alla planer på minkfarm kommer hans familj och vänner att drabbas hårt och önska att han inte levt. Åklagaren visar också ett hotbrev som skickats till mannens anhöriga, som uppmanas att sätta stopp för hans "vidriga planer". Annars kommer deras "lilla röda hus att jämnas med marken".

10:45, 29 January 2014

Marie Schnell: På ett av breven finns dna-spår från en av de åtalade männen, 33-åringen från Göteborg.

10:46, 29 January 2014

Pernilla Wadebäck: Två av de åtalade som inte är häktade har nu förflyttat sig till åhörarplats eftersom de åtalspunkter som åklagaren tar upp just nu inte innefattar dem. På åhörarplats har de hamnat på stolarna brevid frun och sonen till den hotade lantbrukaren i Hjo. Rättssalen är en märklig plats på flera sätt...

11:00, 29 January 2014

Marie Schnell: I 33-åringens dator finns sökningar på minkfarmaren och medierapporteringen kring hans ansökan om att starta minkfarm. 33-åringens advokat menar att vem som helst hade kunnat söka i den datorn, eftersom det var många personer som rörde sig i hans lägenhet.

11:09, 29 January 2014

Marie Schnell: Nu hör vi den drabbade lantbrukaren. Han sitter brevid målsägandebiträde Thomas Bodström och berättar att han har jobbat med djur sedan 15-årsåldern och att han har god kännedom om alla djur. 2012, när de hade en ledig lokal på gården, föddes tanken på minkfarm.

11:12, 29 January 2014

Sollan: Från Skillingaryds minkfarm finns flera bildbevis på personerna, räcker det för att dom ska åtalas även för detta ??

Pernilla Wadebäck: Dels ska ju personer på ett foto kunna identifieras, dels ska det bevisas att de begår en brottslig handling. I vissa fall där aktivister fotograferats så har de inte gått in på privat mark. När det gäller Skillingaryd så är fyra av dem åtalade för förberedelse till grov skadegörelse. Fotona är en del i bevisningen, men det ingår även annan bevisning; sms, telefonavlyssning mm

11:13, 29 January 2014

Marie Schnell: Lantbrukaren berättar att han vaknade av ett brak mitt i natten. Han trodde att det var familjens valp som rivit ner något. Men när han såg billampor som försvann från gården förstod han att något hänt. Sedan hittade han yxan på golvet och ringde polisen. "Jag förstod att det hade med minkfarmen att göra, eftersom det varit så uppmärksammat i media", säger han.

11:14, 29 January 2014

Marie Schnell: Han såg den hotfulla texten på yxan, men valde att inte berätta det för sin fru, som var på jobbet. "Jag ville inte skrämma upp henne",säger han.

11:15, 29 January 2014

Marie Schnell: "Det var en obehaglig upplevelse. Jag mådde dåligt efter det här. Jag sov dåligt. Man vaknar för varenda bil och ljud och undrar vad som ska hända mer. Att man stått ut är för att vi har haft så himla gott stöd från grannar, och från folk vi inte känner", säger lantbrukaren.

11:18, 29 January 2014

Marie Schnell: Lantbrukaren valde att inte låta sig skrämmas, utan fortsatte med planerna på minkfarm. Det handlar om en intvestering på 3-4 miljoner kronor.

11:19, 29 January 2014

Marie Schnell: Att även sonen fick ett hotbrev var tufft, säger lantbrukaren. "Det är klart, då funderar man ju. Har jag ställt till med det här? Man vill ju sin familj det bästa", säger lantbrukaren. När han säger det tittar en av djurrättsaktivisterna på sonen, som sitter framför mig på åhörarplats.

11:23, 29 January 2014

Marie Schnell: Lantbrukaren är lugn när han berättar, men låter rörd när han pratar om det stöd familjen fått från grannar och kollegor.

11:24, 29 January 2014

Marie Schnell: Nu ska lantbrukarens svärdotter berätta om natten. Men det brister och hon börjar gråta.

11:27, 29 January 2014

Marie Schnell: Hon försöker ändå berätta om natten, då hon var höggravid och hörde smällen när fönstret kraschade hemma hos svärföräldrarna, som bor i närheten. Hon berättar nu om hotbrevet, som hon öppnade först lite senare och trodde innehöll en present till den nyfödda sonen från fastrarna.

11:29, 29 January 2014

Marie Schnell: Den nyfödda sonen var en vecka gammal när familjen fick hotbrevet. Lantbrukarens svärson berättar att det som hänt påverkat hela familjen sedan dess. Alla vaknar när det hörs ljud ute på gårdsplanen. De tre djurrättsaktivisterna sitter mittemot kvinnan när hon berätta roch är till synes oberörda.

11:32, 29 January 2014

Marie Schnell: Nu berättar lantbrukarens son om hotbrevet som kom till hans familj. "Man var rädd varje dag", säger han.

11:32, 29 January 2014

Marie Schnell: "Man sover dåligt. Det är fortfarande jobbigt", säger han.
"Så fort man hör en bil hoppar man upp och tittar. Sedan tar det en stund innan man kan sova igen."

11:34, 29 January 2014

Marie Schnell: Då var målsägandeförhören slut. Nu förhörs den äldste av aktivisterna, en 33-årig kostymklädd man från Göteborg med vit servett i bröstfickan.

11:38, 29 January 2014

Marie Schnell: 33-åringen säger att han mest bott hos sin flickvän och att många vänner har lånat hans bostad och använt hans dator och de telefoner som finns med i bevisningen. "Jag är emot allt våld och hoppas att de som gjort detta tar på sig det", säger han.

11:40, 29 January 2014

Pernilla Wadebäck: Nu när 33-åringen förhörs så lyssnar de två åtalade som sitter på åhörarplats mycket uppmärksamt och antecknar även då och då.

11:43, 29 January 2014

Marie Schnell: 33-åringen säger att han har lärt känna de andra två genom att de mötts på olika demonstrationer och events, som mässor för vegetariskt mat. De har ett gemensamt djurrättsintresse. Natten till den 28 februari satt han i baksätet på bilen som stoppades av polisen. Men han vill inte säga vem som körde. Att registreringsplåtarna var falskskyltade säger han beror på rädsla för minkbonden som de var på väg att reka hos. "Varför gör ni rek nattetid?", frågar åklagaren. "Minkfarmare som inte sköter sig vill inte släppa in oss", svarar han.

11:44, 29 January 2014

Marie Schnell: Han säger att de åkte till lantbrukaren utanför Hjo för att reka, och med det menar han att de skulle se om farmen startats och om det förekom djurplågeri. Om så var fallet skulle de komma tillbaka och filma senare, i syfte att få verksamheten stängd.

11:47, 29 January 2014

Marie Schnell: 33-åringen säger att han aldrig har varit i Hjo och att han lämnade de andra två på natten och blev hemskjutsad av en kompis. Men kompisen har inte velat vittna, säger han till rätten, som inte heller har fått något nummer till henne. Han säger att han ringde henne på en telefon med kontantkort, men han minns inte numret och vet inte vart telefonen tagit vägen.

11:52, 29 January 2014

Marie Schnell: 33-åringen har ju sagt att det har varit många i hans lägenhet, och att det är de som använt hans dator och telefoner. Nyckeln har legat under en matta i trappuppgången. Men han vill inte berätta vilka som varit där, bland annat av rädsla för repressalier från andra djurrättsaktivister. "Det kan gå illa för mig om jag pekar ut någon. "

11:53, 29 January 2014

Marie Schnell: "Jag har mått extremt psykiskt dåligt", är 33-.åringens förklaring till att han inte har svarat på frågor i polisförhören.

11:59, 29 January 2014

Pernilla Wadebäck: Ett förtydligande; 33-åringen uppger att de var på väg ut på ett "rek" till en lantbrukare i närheten av Vaggeryd den natt då de stoppades av polisen. Han säger själv att han inte har någon koppling till den blivande minkfarmaren i Hjo: "Jag har inget intresse av xx och hans familj", sa 33-åringen i rättssalen.

12:01, 29 January 2014

Marie Schnell: Nu är det paus för lunch. Sedan ska vi höra de två som också är misstänkta för attentatet i Hjo, en 23-årig kvinna och en 24-årig man.

12:07, 29 January 2014

Måns: Bodström är inte lantbrukarens advokat utan hans målsägarbiträde. Har ni läst på ordentligt inför idag?

Pernilla Wadebäck: Ja, det stämmer. Målsägarbiträdet är advokat till yrket så man kan även säga att det är den advokat som företräder de drabbade i rättssalen.

12:07, 29 January 2014

Marie Schnell: Nu är rättegången igång igen efter lunchpausen. Först hördes den 24-årige mannen från Örebro, men han vägrade svara på frågor. Själv var han helt tyst och hans försvarsadvokat upprepade "NN vill inte svara på den frågan" på alla frågor.

13:33, 29 January 2014

Marie Schnell: Inte heller den 23-åriga kvinnan från Kumla gav några svar. Hon sade bara tyst: "Jag vill inte svara på några frågor".

13:33, 29 January 2014

Kurt: Vad riskerar de åtalade för straff?

Pernilla Wadebäck: Sista dagen, den 19 februari kommer åklagaren lägga fram vad hon yrkar på för straff, men ett par av åtalspunkterna; mordbrand respektive allmänfarlig ödeläggelse ger var för sig minst 2 års fängelse. Så det kan väl vara en fingervisning om att det i alla fall inte blir lägre än två år om de döms.

13:34, 29 January 2014

Marie Schnell: Nu ska vi snart höra lantbrukarens syster. Hon fick också hotbrev skickade till sig, där hon uppmanades att få sin bror att lägga ner planerna på att starta minkfarm.

13:40, 29 January 2014

Marie Schnell: En yxa och två brandbomber hittades i brevlådan hos systern i Örebro. Åklagaren berättar att yxan var lik de tre yxor som beslagtogs i de misstänktas hus.

13:44, 29 January 2014

Marie Schnell: Nu har en polis kommit in för att vittna. Hon var med och stoppade den falskregistrerade bilen i slutet av februari. I bilen upptäckte hon walkietalkies, gps:er, två molotovcoctails, två yxor, nyinköpta verktyg, en påse med flera stora stenar i, handskar och flera gymnastikskor. Hon säger att det var de tre åtalade som satt i bilen.

13:54, 29 January 2014

Marie Schnell: Brandbomberna och stenarna togs i beslag och den 24-årige föraren, som saknade körkort, togs till Värnamo för provtagning, berättar polisen. Hon sägerockså att ingen av de tre i bilen ville berätta vems sakerna var eller vad de skulle användas till.

14:02, 29 January 2014

Marie Schnell: Polisen säger att hon förstod att de var djurrättsaktivister. Hon ska ha uppmanat dem att ge sig av och inte göra något brottsligt, och säger till rätten att hon upplevde att 33-åringen lyssnade på henne.

14:03, 29 January 2014

Marie Schnell: Nu har polisen vittnat klart och vi ska höra lantbrukarens syster, som bor i Katrineholm. Det var henne de tre i bilen var på väg till, enligt åklagaren.

14:12, 29 January 2014

Marie Schnell: Lantbrukarens syster berättar att grannen upptäckte två brandbomber och en yxa i hennes brevlåda. Dessutom fick hon ett hotbrev. "Det var väldigt obehagligt", säger hon. "Efter det sov jag ingenting i många nätter".

14:17, 29 January 2014

Marie Schnell: "Jag hade aldrig kunnat drömma om att jag skulle bli kränkt på det här sättet", säger lantbrukarens syster, som berättar att hon fick magkatarr och sömnproblem efter händelsen. Hon uppfattade innebörden i hotbrevet som dödshot. "Det var hemskt. Vi bor enskilt och har uppskattat det hittills. Men när det smyger folk runt husen med de här avsikterna, det tycker jag är vidrigt", säger hon.

14:23, 29 January 2014

Marie Schnell: Nu är det paus.

14:24, 29 January 2014

Marie Schnell: 33-åringen säger att han inte varit hos lantbrukarens syster den första april "Jag var hos min flickvän", säger han. Han betonar än en gång att han tar avstånd från hot och våld.

14:49, 29 January 2014

Marie Schnell: 24-åringen från Örebro är fortsatt helt tyst i förhöret.

14:56, 29 January 2014

Marie Schnell: "Jag kommer inte vilja svara på några frågor", säger den 23-åriga kvinnan från Kumla.

14:58, 29 January 2014

Marie Schnell: Grannen till lantbrukarens syster ska vittna. Det var han som hittade två brandbomber och en yxa i hennes brevlåda. Det är en äldre man och han ska nu avlägga vittnesed. Han berättade nyss för rätten att han aldrig tidigare varit med om någon rättegång.

15:01, 29 January 2014

Marie Schnell: Grannen berättade att han öppnade brevlådan för att bära in posten när familjen var bortest. "När jag lyfte på locket till brevlådan fick jag se två flaskor och en yxa. Jag fattade inte vad det var", säger han.

15:03, 29 January 2014

Marie Schnell: "Först trodde vi att det var ett skämt", säger grannen.

15:07, 29 January 2014

Marie Schnell: Nu är förhöret med grannen slut och han ger sig av hem till Katrineholm igen. "Du har åkt långt för det här", säger rättens ordförande. "Ja, det blir inte billigt det här", konstaterar grannen, och får åhörarna att brista ut i skratt. Det fnissas också lite när den åldrige mannen skrattar nekande på frågan om han har någon förlorad arbetsinkomst för idag.

15:11, 29 January 2014

Marie Schnell: Nästa vittne är 33-åringens flickvän. Eftersom hon är närstående så vittnar hon inte under ed. 33-åringen är den ende av de tre idag som har svarat på rättens frågor och flickvännen är kallad som vittne på hans begäran.

15:13, 29 January 2014

Marie Schnell: Flickvännen är i rätten för att svara på frågor om var 33-åringen tillbringade sin tid under de första dagarna i april, då lantbrukarens syster hotades. Hon redogör för vad de gjort tillsammans och säger att pojkvännen varit med henne största delen av tiden.

15:16, 29 January 2014

Marie Schnell: Flickvännen får frågor om hur hon kan minnas så i detalj vad hon gjorde. Hon säger att hon har gott minne och att hon har dubbelkollat i sin almanacka.

15:24, 29 January 2014

Marie Schnell: Nu är förhandlingen slut för idag. Imorgon fortsätter rättegången, och även då kommer det att handla om det som lantbrukaren från Hjo har utsatts för, men med fokus på händelsen när hans anhöriga fick en gravsten placeradpå tomten. Nyhetsreporter Anna Öfverman bevakar rättegången imorgon. Tack för idag.

15:28, 29 January 2014

De misstänks bland annat för mordbrand, efter att ett garage brunnit upp hos en blivande minkfarmare utanför Lidköping. Mannens släktingar fick dessutom en familjegravsten uppgrävd och flyttad. Dessutom skall de ha planerat attentat i bland annat Jönköpings län.

Brottsoffren har farit oerhört illa av det de och deras anhöriga tvingats vara med om, berättar målsägandebiträde Thomas Bodström.
–  Det här har varit en fruktansvärd upplevelse, det är en slags terror, det har verkligen förgiftat deras liv.

En av de fem har erkänt ett av brotten.

Rättegången pågår i Skaraborgs tingsrätt i Skövde. Åklagare Sofia Karlsson sa under förmiddagen att brotten begåtts i olika konstellationer av de fem åtalade.
– Det här är brott som föregås av en noggrann planering.

Bland de åtalade finns en 23-årig kvinna från Kumla. Hon talade om för rätten nu på eftermiddagen att hon inte kommer vilja svara på några frågor. En annan av de åtalade, en 24-åring från Örebro, var tyst under förhöret.

En 33-årig Göteborgare tar avstånd från de hotbrev som skickats till en blivande minkfarmare i Hjo och hans anhöriga. Göteborgaren säger att han är oskyldig till de brott han åtalas för.
– Jag skulle aldrig använda det språkbruket med de grova hoten som återfinns i brevet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista